BiH
21

Ljeto u Trebinju uz Monicu Bellucci i ekipu Kusturicinog filma

Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Grad Trebinje i Srpska pravoslavna opština su u tom gradu upriličili bogat program za krsnu slavu grada.

Sinoć je u starom dijelu grada pred oko 2.000 ljudi upriličen koncert benda Emir Kusturica i The No Smoking Orchestar, koji je kao poklon Trebinju organizovao hotel "Platani" i filmska ekipa "Na mliječnom putu", koji se snima u tom gradu.

Koncertu su prisustvovale i na bini se pojavile italijanska glumica Monica Bellucci i njena srbijanska kolegica Sloboda Mićalović, a u publici je osim Trebinjaca bilo i Dubrovčana i Rusa, te dvije djevojke iz Češke koje ljetuju u Ohridu.

Danas je obilježavanje slave nastavljeno služenjem prazničnog jutrenja i Svete arhijarske liturgije u Sabornom hramu, nakon čega je upriličeno polaganje cvijeća na spomenik braniocima.

Inače, ovaj hercegovački grad je danima u žiži zbivanja dolaskom poznate svjetske glumice Monice Bellucci povodom snimanja Kusturicinog filma "Na mliječnom putu". Trenutna lokacija snimanja filma je mjesto Klobuk iznad Trebinja koje je danas posjetio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U starom dijelu Trebinja pod poznatim trebinjskim platanima mnogi Trebinjci uživaju u degustaciji vina i različitih vrsta rakija mnogobrojnih trebinjskih vinara koji imaju svoje vinograde na obroncima oko Trebinja i u samom Popovom polju. Među vinarima mogu se pronaći i trebinjski pčelari koji također izlažu svoje proizvode sugrađanima, a i mnogim turistima kojih je sve više u ovome lijepom i čistom gradu.