Temperatura mora 25°C
0

Ljetne vreline do utorka, juli topliji od prosjeka

Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Ukoliko ste u narednim danima planirali godišnji odmor, možete biti sigurni u visoke temperature i vrijeme bez padavina.

Temperatura mora je idealnih 25 stepeni, a toplotni val u našoj zemlji će trajati sve do utorka, kada je moguće kraće rashlađenje u vidu manjih lokalnih pljuskova.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, konačno nam je došlo pravo ljeto sa stabilnim vremenskim prilikama, tako da nas danas očekuju ljetne vreline do 34 stepena Celzijusa zbog kojih ćemo često tražiti duboki hlad.

Kako će svakim danom biti sve toplije, termometri na jugozapadu naše zemlje u nedjelju bi se mogli popeti i na 38 stepeni.

Uslijed sparnog i toplog vremena osjetljive osobe bi trebale smanjiti boravak na otvorenom i pojačane aktivnosti, posebno u poslijepodnevnim satima, te se pobrinuti da sa sobom nose flašice s tekućinom i pokrivala za glavu.

Indeks ultraljubičastog zračenja će dosezati vrlo visoke vrijednosti u cijeloj Bosni i Hercegovini, a na jugu zemlje i na planinama UV indeks će iznositi do 10.

Prema riječima klimatologa Željka Majstorovića, juli će biti topliji od višegodišnjeg prosjeka, a količina padavina bit će manja. Isto vrijedi i za prvu polovinu augusta, a osvježenje se može očekivati tek u drugoj polovini osmog mjeseca.

Ipak, neće biti ekstremno visokih temperatura, ali će one u narednom periodu u Sarajevu često prelaziti 30 stepeni, dok će u Mostaru, Banjoj Luci, Gradačcu i drugim gradovima sa tradicionalno toplijim vremenom one dosezati i pet do šest stepeni više.