BiH
0

Ljetne temperature iznad prosjeka, u junu česti pljuskovi

FENA
Ljeto će po temperaturama biti iznad višegodišnjeg prosjeka. U junu će temperature biti nešto ispod prosjeka, dok će u julu i augustu biti iznad višegodišnjeg prosjeka. Najtopliji dio ljeta će biti zadnja dekada jula i prva dekada augusta, kada će temperature biti znatno iznad prosjeka.

Padavina će u junu biti nešto iznad višegodišnjeg prosjeka, a u julu i augustu ispod prosjeka.

Iz METEOBiH-a najavljuju da će junske temperature biti ispod višegodišnjeg prosjeka koji iznosi 17.4 stepena. Ukupna količina padavina bit će iznad višegodišnjeg prosjeka koji iznosi 87 l/m2. Vrijeme u junu će biti nestabilno, s čestim padavinama u obliku pljuskova. Posebno u prvoj dekadi mjeseca temperature će biti niske, s čestim i obilnim padavinama.

U pogledu temperature ovogodišnji maj bio je u granicama višegodišnjeg prosjeka. Padavine su bile ispod višegodišnjeg prosjeka. Rekorda u pogledu ekstremnih temperatura nije bilo, ali su, 23. maja, u Bugojnu i Jajcu zabilježene maksimalne temperature od 32.2 stepena C, odnosno 33, što je blizu rekorda.

U Sarajevu je srednja temperatura zraka iznosila oko 14.8, Maksimalna temperatura zraka od 32 stepena zabilježena je 23. maja, a minimalna temperatura zraka od 3 stepena zabilježena je 5. maja. Količina padavina iznosila je oko 60 l/m2