BiH
36

Ljetne bašte i tende iz Štrosmajerove ulice moraju biti uklonjene do 15. septembra

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Općina Stari Grad Sarajevo, u okviru kontrole korištenja javnih površina u Starom Gradu, putem Službe za komunalne i inspekcijske poslove, izdala je rješenja o prestanku prava na privremeno korištenje javnih površina u svrhu postavljanja ljetnih bašti korisnicima koji se nisu pridržavali odredbi navedenih u rješenjima i koristili su površinu izvan utvrđenih gabarita, saopšteno je iz ove općine.

Također, Općina je izdala rješenja kojim je naređeno investitorima da demontiraju i skinu čeličnu konstrukciju sklopivo-rasklopivih tendi na fasadama zgrada i na ulicama i da vrate površine u prvobitno stanje.

Korisnicima kojima je rješenje o korištenju javnih površina isteklo zaključno sa 31. augustom, upućeno je obavještenje da su dužni ukloniti sadržaj (ugostiteljski inventar i suncobrane) sa javne površine i vratiti je u prvobitno stanje.

Ovim rješenjima, korisnicima i investitorima dat je rok do 15. septembra da uklone ljetne bašte i tende sa javnih površina iz ulica Štrosmajerova, Trg Fra Grge Martića, Zelenih beretki i Muvekita. U suprotnom, Služba za komunalne i inspekcijske poslove, uz podršku nadležnih policijskih organa i tehničku podršku KJKP ”Rad” iste će ukloniti.

"Općina Stari Grad Sarajevo provodi akciju kontrole korištenja javnih površina zbog sve evidentnijeg kršenja odredbi koje su propisane izdatim rješenjima o korištenju javnih površina, odnosno prekoračenja dozvoljenih gabarita, dok u slučaju postavljanja tendi na fasadama i ulicama niko od investitora koji su obuhvaćeni ovom akcijom ne posjeduje urbanističku i građevinsku dozvolu za iste", navode iz općine.

Općini Stari Grad obratio se veliki broj građana sa pritužbama na glasnu muziku iz ljetnih bašti u navedenim ulicama, što je naročito izraženo tokom vikenda, u kasnim noćnim satima.

Dodatni razlog za ovakvu odluku je i neprimjerena muzika, kao i muzika "uživo" na ovim lokacijama čime je građanima onemogućen boravak u vlastitim stanovima i uskraćeni su za svoja osnovna prava.

"Općinski inspektori, urbanističko-građevinski i komunalni, izvršili su sve aktivnosti u okviru svojih nadležnosti. Koristimo priliku da još jednom obavijestimo građane da Općina nema nadležnosti nad drugim oblastima, kao što su tržišna, sanitarna ili komunalna inspekcija, te kontola nivoa buke u objektima i radnog vremena. S obzirom da je izostala reakcija nadležnih institucija, viših nivoa vlasti i policijskih organa, Općina je bila primorana da na ovaj način reaguje", dodaje se u saopštenju.

U ulicama Štrosmajerova, Trg Fra Grge Martića, Zelenih beretki i Muvekita bit će uklonjeno 16 čeličnih konstrukcija sklopivo-rasklopivih tendi na fasadama zgrada i na ulicama, te 15 ljetnih bašti.

Obavještenja o uklanjanju tendi i ljetnih bašti upućena su i ostalim korisnicima na području općine Stari Grad Sarajevo koji su prekoračili gabarite navedene u izdatim rješenjima, te će akcija uklanjanja biti nastavljena i u narednom periodu.