BiH
0

Ljetna škola: "Zločin protiv čovječnosti i međunarodnog prava"

FENA
Zločin protiv čovječnosti i međunarodnog prava tema je ovogodišnje Međunarodne ljetne škole 2007. (Sarajevo International Summer School 2007.) koja će početi rad 9. jula u Sarajevu u organizaciji Udruženja studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Aktivnosti ovogodišnje ljetne škole obuhvatit će interaktivna predavanja, radionice, studijska putovanja (posjete Srebrenici i Mostaru) te kulturne sadržaje, uključujući i predstavljanje zemalja – sudionica međunarodnog skupa.

Sudjelovanje u radu spomenute škole potvrdili su utemeljitelj tužbe BiH protiv tadašnje SRJ Francis Boyle i agenti u ovoj tužbi Phon Van den Biesen i Sakib Softić, kao i eminentni profesori, te 50 najboljih studenata s prestižnih evropskih univerziteta iz 26 zemalja Evropske unije i regije.

Riječ je o projektu koji podržava dio bh. akademske zajednice predvođen predstavnicima Univerziteta u Sarajevu i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Osim što predstavlja svojevrstan forum za razmjenu stavova i mišljenja o temama koje se tiču bh. prošlosti i budućnosti, skup u Sarajevu doprinosi cjelovitijem sagledavanju problematike međunarodnoga humanitarnog prava, a u širem kontekstu otvaranju univerziteta i umrežavanju akademskih zajednica, promovirajući duh saradnje i međusobnog razumijevanja.