BiH
102

Ljeskovik kod Srebrenice: Školu pohađaju svega dva učenika

SRNA
Foto: Srna
Foto: Srna
U seoskoj školi u Ljeskoviku kod Srebrenice školu pohađaju svega dva učenika.

Učitelj razredne nastave, nastavnik engleskog i nastavnik vjeronauke rade sa dva učenika: Almirom i Ramizom Hodžićem.

Nastavnik razredne nastave sa učenicima radi svakodnevno, dok druga dvojica dolaze jednom sedmično.

Sela je udaljeno od centralne škole u Srebrenici tridesetak kilometara pa Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a nije donijelo odluku o zatvaranju ove škole, kao ni o prekidu rada još nekoliko seoskih škola u ovoj opštini koje imaju tri do pet učenika.

Almira i Ramiz Hodžić jedini su učenici u Ljeskoviku, selu koje prije rata nije imalo školu, ali je zahvaljujući donatorima prije 12 godina izgrađen i opremljen moderan školski objekat.

U Ljeskoviku živi petnaestak povratničkih porodica, većinom starije životne dobi.

Učitelj Sejdalija Suljić kaže da se na fakultetu spremao za rad sa đacima u punim učionicama i da ni u jednoj knjizi nema uputstava kako da izvodi nastavu u kombinovanom odjeljenju sa dva učenika različitih razreda.

"Almira i Ramiz su dobri đaci i zainteresovani za učenje, pa često zbog njihove radoznalosti ostanem duže, jer želim da nauče gradivo kao i učenici u većim školama", kaže Suljić.

On napominje da Ramiz ove godine završava peti razred, pa je neizvjesno da li će škola raditi i iduće godine, pošto će Almira ostati jedini učenik.

Iako škola ima nekoliko opremljenih učionica, u idućoj školskoj godini biće popunjena samo jedna đačka stolica.

Moguće je da će Almiri biti omogućen smještaj u đačkom naselju u Potočarima, koje je izgradila Međunarodna omladinska organizacija EMAUS.

U tom naselju stanuju učenici iz udaljenih sela, koji imaju besplatan smještaj i hranu, kao i sedmični prevoz do svojih kuća, a troškove snose međunarodni donatori.