BiH
66

Ljekarska komora KS: Životi i zdravlje pacijenata su ugroženi zbog loše organizacije zdravstvenog sistema

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Upravni odbor Ljekarske komore Kantona Sarajevo donio je zaključak da se zbog neadekvatne organizacije zbrinjavanja redovnih i urgentnih bolesnika u Kantonu Sarajevo neposredno ugrožavaju život i zdravlje pacijenata, potvrđeno je za Klix.ba.

"Poštujući svoju zakonsku ulogu, ljekarski esnaf u brizi za život i zdravlje bolesnika donio je jednoglasan stav da se zbog neadekvatne organizacije zbrinjavanja redovnih i urgentnih bolesnika u KS neposredno ugrožavaju život i zdravlje pacijenata. Tražimo od nadležnih ministarstava, kantonalnog i federalnog, da hitno poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se spriječilo dalje pogoršanje situacije", piše u zaključku vanredne sjednice Upravnog odbora Ljekarske komore Kantona Sarajevo koja je održana 16. maja u povodu aktuelne situacije u vezi sa zbrinjavanjem bolesnika na primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou u KS.

S ovim zaključkom nije se složio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu koji je pismeno informisao Ljekarsku komoru FBiH, Ljekarsku komoru KS i Ministarstvo zdravstva KS da je zdravstvena usluga i organizacija službi u KCUS-u na najvišem mogućem nivou.

"Na sastanku Kolegija direktora disciplina, održanog dana 24. maja 2016. godine u 10.50 sati, prof. dr. Sebija Izetbegović pročitala je pismo predsjednika Upravnog odbora Ljekarske komore KS. Direktori disciplina KCUS-a jednoglasno su utvrdili da je zdravstvena usluga i organizacija službe u KCUS-u na najvišem mogućem nivou", stoji u odgovoru KCUS-a.

Direktorij na čelu sa Sebijom Izetbegović tražio je od Ljekarske komore da se izjasni zašto je predsjednik Upravnog odbora Ljekarske komore KS dr. Dragan Stevanović KCUS-u uputio pismo u kojem se navodi da se neposredno ugrožavaju život i zdravlje pacijenata, na osnovu koje kompetencije Stevanović tvrdi da se neposredno ugrožavaju život i zdravlje pacijenata te na koje ustanove pri tome misli.

Prošle sedmice ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj sazvala je sastanak o ovoj temi, a prisustvovali su mu čelnici Ljekarske komore KS, Ljekarske komore FBiH, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i direktorica Zavoda za hitnu pomoć Sena Softić-Taljanović.

Iz Ljekarske komore Federacije Bosne i Hercegovine rečeno nam je kako niko sem ministrice Zilhe Ademaj nije ovlašten da u medijima govori o ovim dešavanjima.

Kako saznajemo, predstavnici Ljekarske komore Kantona Sarajevo bi se naredne sedmice trebali ponovo sastati s ministricom Ademaj koju će informisati da i zvanično prestaju šutjeti o ovoj temi.

"Najvjerovatnije će Ljekarska komora Kantona Sarajevo sazvati vanrednu konferenciju za medije iduće sedmice i iznijeti sve u javnost", kazao nam je izvor koji je dobro upućen u problem nastao nakon zaključka Ljekarske komore KS.