BiH
224

Ljekarska komora KS: Opća bolnica nastavlja raditi dok se ne donese zvanična odluka o spajanju sa UKCS-om

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Imenovanjem Sebije Izetbegović za generalnu direktoricu Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS), na izvjestan način započeo je i proces spajanja Opće bolnice "Abdulah Nakaš" sa UKCS-om. Iz Ljekarske komore Kantona Sarajevo (KS) upozoravaju na mobing jer se vrši pritisak na ljekare da sami podnose zahtjeve za premještaj u drugu zdravstvenu ustanovu.

Predsjednik Upravnog odbora Ljekarske komore KS Dragan Stevanović ističe da je reforma zdravstvenog sistema nužna, ali da je put kojim se krenulo u reforme pogrešan.

Zbog toga su članovi Ljekarske komore donijeli tri zaključka kojih će se pridržavati u narednom periodu, po pitanju spajanja Opće bolnice i UKCS-a.

"Mi u potpunosti podržavamo reformu zdravstvenog sistema u Kantonu i FBiH, te vlastima nudimo svu pomoć i podršku. Međutim, put kojim su vlasti krenule u te reforme nije dobar, jer paušalne odluke samo još više usložnjavaju probleme u zdravstvenom sistemu. Zbog toga mi tražimo da meritorna institucija, a nikako grupa pojedinaca napravi procjenu stanja u zdravstvu", kazao je za Klix.ba Stevanović.

Meritorna institucija u KS, koja može procjeniti stanje u zdravstvu i napraviti najbolju analizu je Institut za socijalnu medicinu Medicinskog fakulteta u Sarajevu, te Zavod za javno zdravstvo KS, a ako tu ne postoje stručni kapaciteti onda se treba potražiti odgovarajuća konsalting kuća iz inostranstva.

Podsjećamo, Vlada FBiH je donijela Rješenje o formiranju radne grupe koja treba izraditi finansijsku analizu i na temelju nje ekonomsku opravdanost eventualnog spajanja Opće bolnice i UKCS-a, te pripremiti prijedlog potrebnih pravnih akata.

Radnu grupu čine Zilha Ademaj, Sebija Izetbegović, Enra Suljić, Edita Kalajdžić, Snježana Bodnaruk, Safeta Borovac, Muvedeta Butmir-Čedić, Alma Pehlić, Amra Karić i Sanela Adžović.

"Dok se ne donese konačno rješenje o spajanju bolnica, i dok se ne sprovede procedura tražimo od svih direktora i upravnih odbora Javnih zdravstvenih ustanova, kao i od resorne ministrice da obezbijedi uslove za rad svih zdravstvenih ustanova koje posluju na osnovu važećih propisa i zakona. Tražimo da se spriječi bilo kakvo devastiranje kadrova, dok se ne donesu adekvatne odluke", naglašava Stevanović.

On ističe da su sve incijative i peticije kojima se traži da se kadrovi prebace u druge zdravstvene ustanove klasični primjer mobinga, te da ljekari ne trebaju pristajati ni na kakve odluke, bez zvaničnih odluka.

"Svim kolegama savjetujem da angažuju advokata ukoliko su izloženi pritiscima da pređu u drugi zdravstvenu ustanovu, jer u ovom momentu njima to niko ne može narediti. Treba sačekati zvanične odluke o spajanju bolnica, jer već sad iz ministarstva imamo potvrde da se svim radnicima garantuje radno mjesto. Ukoliko se pritisci nastave angažovat ćemo ombudsmene za ljudska prava, radi zaštite našeg dostojanstva. Ljekari se plaše da ukoliko sada ne podnesu zahtjev za prebacivanje na UKCS, da to kasnije neće moći, a to nije tačno", ističe Stevanović.

Prema zakonu svaki kanton mora da ima primarnu i sekundarnu ustanovu zdravstvene zaštite. Ako se ugasi Opća bolnica i spoji sa UKCS-om, koji je ustanova na nivou Federacije BiH, onda jedino Kanton Sarajevo neće imati sekundarnu ustanovu zdravstvene zaštite.

"Želimo upoznati javnost da će Opća bolnica nastaviti funkcionisati normalno, jer sve drugo je atak na postojeće zakonske odredbe. Ne možete jednu takvu ustanovu preseliti preko noći. Bolnica će nastaviti raditi sve dok se ne donese zvanični stav o spajanju Opće bolnice i UKCS-a", zaključio je Stevanović.