Teško stanje u zdravstvu
0

Ljekari USK stupili u generalni štrajk

FENA
Članovi Sindikata ljekara Unsko-sanskog kantona (USK), kako su i najavili, jutros su stupili u generalni štrajk zbog niskih primanja i teškog stanja u zdravstvu, koji će trajati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva. Traže povećanje plaća za ljekare opće prakse u visini od 1.500 KM, a za specijaliste u visini 2.000 maraka.

Nezadovoljni su, kako kažu, odnosom resornog ministarstva i Vlade USK s kojima već dvije godine pregovaraju o problemima, ali je sve ostalo na tome. Mišljenja su da je rješenje u potpisivanju kolektivnog ugovora, kojim bi njihovi zahtjevi bili definirani.

USK jedini je u Federaciji BiH koji nije potpisao kolektivni ugovor. Tokom štrajka zbrinjavat će se samo hitni slučajevi, a ljekari su od građana zatražili podršku i razumijevanje.

Kantonalni ministar zdravstva dr. Amir Murić, i sam ljekar, prilikom posjete Kantonalnoj bolnici u Bihaću kazao je da shvaća probleme s kojima se susreću njegove kolege, međutim trenutno u kantonalnom budžetu sredstava nema za njihove zahtjeve .

Prema njegovim riječima, Vlada kantona formirat će pregovarački tim kako bi se pokušalo iznaći zajedničko rješenje.