BiH
3

Ljekari u ZDK traže povećanje plaća

Klix.ba
Predstavnici sindikata ljekara i direktori zdravstvenih ustanova sa područja Zeničko-dobojskog kantona, danas su na sastanku sa premijerom ZDK Munibom Husejnagićem tražili povećanje plaća za 5 posto.

Na sastanku kojem su još prisustvovali i ministrica zdravstva ZDK Senka Balorda, te direktor Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja Senaid Begić, predstavnici sindikata ljekara i direktori zdravstvenih ustanova tražili su povećanje plaća za 5 posto zbog povećanja i poskupljenja životnih troškova, kako bi se dosegao nivo propisan kolektivnim ugovorima za zdravstvene radnike.

Dio ljekara odlučio je da sudskim putem traži razliku plaće, a nezadovoljni su i koeficijentom na osnovu kojeg se izračunavaju plate ljekara a koji su, po njima, veoma mali u odnosu na koeficijente plaća medicinskih sestara i tehničara. Oni su i na ovom sastanku upozorili da razlika plaća između ljekara i medicinskih sestara i tehničara nije ni na nivou 2:1.

"Ovaj sastanak je nastavak započetih razgovora sa sindikatom zdravstvenih radnika i mi želimo biti aktivni sudionici u cijeloj priči oko zahtjeva da se ljekarima povećaju plaće što ja kao ministrica i njihova kolegica podržavam", kazala je Balorda, te dodala:

"Ministarstvo i Vlada nemaju mehanizam kojim bi prisilili poslodavca da poveća plaće ljekarima, ali to ne znači da nećemo učestvovati u nastojanjima da se do cilja dođe zajednički, odnosno, traženjem najrealnijeg rješenja."

Husejnagić je kazao da su zahtjevi ljekara za povećanjem plaća opravdani u dijelu koji se odnosi na to da plaće u posljednjih nekoliko godina nisu ouopće povećavane, ali je naglasio da je situacija jako slična i sa gotovo svim sektorima u ZDK o kojima Vlada mora voditi brigu.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je za nepunih godinu dana za Kantonalnu bolnicu u Zenici izdvojila 4,8 miliona KM, dok je od 2008. do 2013. godine u ovu zdravstvenu ustanovu uloženo svega 1,5 miliona KM.

"Dugovi u zdravstvenim ustanovama nagomilavali su se po 10 ili 20 godina, a sada se očekuje da to ova Vlada sve riješi za godinu dana. Neracionalno trošenje sredstava u zdravstvenim ustanovama, investicije koje nisu imale realno pokriće i mnoge druge pojave rezultirale su stanjem u zdravstvu kakvo imamo danas, pa i ovakvim nivoom plaća", kazao je Husejnagić.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Senaid Begić je kazao da Fond zdravstvenog osiguranja FBiH ne može biti adresa koja se može naći u tužbi vezanoj za poštivanje kolektivnih ugovora. On je istakao da su prilivi sredstava u 2013. godini bila veća zbog naplate višegodišnjih dugovanja privrednih subjekata, ali da su dubioze stvorene ranijih godina znatno veće i da će trebati nekoliko godina da se one u cijelosti saniraju.

Učesnici sastanka su se dogovorili da će izabrana radna grupa u kojoj će pored Balorde i Begića učestvovati i predstavnici lječničkog sindikata, imati zadatak da do kraja januara konkretiziraju načine racionalizacije, kako u zdravstvenim ustanovama, tako i u ZZO, kako bi pronašli modele za stimulisanje ljekara.