KCUS
0

Ljekari spasili i vratili prst u funkciju dvojici pacijenata

FENA
Na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) u ponedjeljak će biti obavljen pregled dvaju pacijenta koji su imali amputiran palac na ruci.

Urađeni su operativni zahvati spašavanja i vraćanja prsta u funkciju i oba zahvata su uspješno obavljena.

Pacijent Momir V. (1992.), iz Sokoca (Sarajevo), primljen je na Kliniku za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju 23.augusta kao hitan slučaj radi operativnog zahvata (praktično) amputiranog palca lijeve ruke koji se "držao" tračkom kože (tri mm).

Povreda je nastala djejstvom sjekire, a prst je bio avitalan, bez vaskularizacije. Urađena je operacija šivanja svih struktura palca, ali najvažnije krvnih sudova koji su promjera 0,5mm (arterije i vene).

Nakon operacije prst je postao vitalan i takav je ostao i do danas, a pacijent je otpušten na kućno liječenje. Kontrola prije sedam dana je pokazala da je nalaz uredan.

Kod drugog pacijenta Milana P. (1974.), iz Sokoca, povreda je nastala priklještenjem između trupca drveta i metala na radnom mjestu.

Radilo se o semiamputaciji palca lijeve ruke, očuvana dva manja mosta kože, ali je ista pokidana i dodatno nagnječena zbog mehanizma povrede i dodatne trakcije.

Urađen je operativni zahvat revaskularizacije krvnih sudova uz osteosintezu kostiju, šivanje tetiva, mišića i najvažnije krvnih sudova. Dodatno je moguća bila komplikacija zbog mehanizma povređivanja - priklještenje - ali je nismo imali.

Prst je vitalan u postoperativnom toku, a kontrola prije sedam dana je pokazala uredan nalaz, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću KCUS-a.