Ne izlažite se suncu
0

Ljekari savjetuju: Zaštitite kožu i nemojte piti gazirana pića

Klix.ba
Kako je posljednjih nekoliko dana u nekim dijelovima BiH temperatura i iznad 35 stepeni celzija, ljekari upozoravaju da se pridržavate njihovih uputa kada je u pitanju prehrana, kao i boravak na suncu.

U sarajevskoj Hitnoj pomoći kažu da je proteklih dana bilo slučajeva trovanja hranom, ali da situacija nije ozbiljna, jer se radi o tek nekoliko pacijenata, koji su se otrovali u svojim domovima zbog neadekvatnog čuvanja hrane ili iz nekih drugih razloga.

Međutim, ljekari upozoravaju da se ne izlažete suncu ukoliko to ne morate. Poslove koje trebate obaviti u toku dana najbolje bi bilo da završite do deset sati ujutro.

“U principu, ujutro biste trebali popiti dva do tri decilitra odstajale vode. Tokom dana treba izbjegavati odjeću od vještačkih materijala i nositi samo prirodne tkanine, poput svile i pamuka. Potrebno je piti dovoljno tečnosti, ali ne piti hladne gazirane sokove, jer ćete tako samo izazvati kontraefekt. Bitno je i zaštititi glavu, oči i kožu, nošenjem adekvatne kape, naočala, odnosno nanošenjem zaštitne kreme”, rekao je u razgovoru za Klix.ba prim. dr. Tihomir Bera.