BiH
0

Ljekari RS za loše poslovanje bolnica optužuju resorno ministarstvo i Vladu

FENA
Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske (RS) smatra da su za negativno poslovanje bolnica u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu odgovorni resorno ministarstva i Vlada RS-a.

Zahtijevaju da nadležna tužilaštva bez odlaganja provedu zakonom utvrđene postupke utvrđivanja postojanja krivične odgovornosti za sve osobe na koje se odnose negativni revizorski izvještaji za ove dvije bilnice.

Podsjećaju da je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a dala negativno mišljenje za poslovanje Bolnice Istočno Sarajevo i Univerzitetske bolnice Klinički centar Banja Luka, u 2013. godini.

Sindikat je konstatovao da za negativno revizorsko mišljenje i nezakonito finansijsko poslovanje najveću odgovornost treba da snosi resorno ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Vlada RS, koja kao osnivač nije osigurala redovan i efikasan sistem nadzora u poštovanju zakonskih propisa, te je propustila da imenuje kvalifikovane i stručne upravljačke strukture u navedenim javnim zdravstvenim ustanovama, a što je bila njena zakonska obaveza.

"Smatramo i da Vlada RS, koja jedina ima efektivnu kontrolu nad Fondom zdravstvenog osiguranja, nije obezbjedila adekvatan, profesionalan i stručan nadzor nad korištenjem finansijskih sredstava ovog fonda, a koja su prikupljena od doprinosa građana za zdravstvenu zaštitu, zbog čega je Vlada odgovorna jer je dozvolila i da se ozbiljno i teško ugroze stečena prava pacijenata, kao i socijalna i ekonomska prava radnika zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama", navode iz ovog sindikata.

Posebno napominju da je Vlada RS, umjesto redovnog provođenja zakonitog postupka javne konkurencije u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima, svojom nezakonitom, pogrešnom i nepotrebnom praksom imenovanja vršioca dužnosti direktora i članova upravnih odbora u navedenim bolnicama, koji su ove funkcije obavljali i duže od jedne godine i često i bez odgovarajućih rješenja o imenovanju, svjesno omogućila i doprinijela "stvaranju opšte slike o anarhiji koja vlada u finansijskom poslovanju u navedenim javnim zdravstvenim ustanovama".

"Skrećemo pažnju javnosti i da je zadnji slučaj mr. sci dr. Slobodana Stanića, koga je Vlada smijenila sa mjesta vršioca dužnosti direktor Instituta za javno zdravstvo RS, negativni primjer kako ona provodi svoje zakonske nadležnosti u pogledu ministarskih, vladinih i drugih imenovanja, jer se uspješni, stručni i profesionalni kadrovi bezobzirno uklanjaju sa odgovornih pozicija na kojima mogu svojom stručnosti i zalaganjem doprinijeti poboljšanju stanja u zdravstvenom sistemu RS", navode iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS.