BiH
0

Ljekari pozvani na prekid štrajka, sindikat na saradnju s vladama FBiH i Kantona

FENA
Sa današnjeg sastanka u Sarajevu premijera FBiH Nedžada Brankovića, federalnog ministra zdravstva Safeta Omerovića, kantonalnih premijera i ministara zdravstva te direktora Federalnog i kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja upućen je poziv za prekid štrajka zdravstvenih radnika u Federaciji, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

"Učesnici sastanka pozivaju predstavnike Sindikata zdravstva i Štrajkački odbor da donesu odluku o prekidu štrajka i da se zajedno s Vladom Federacije BiH i vladama kantona aktiviraju u radu na zacrtanim kratkoročnim i dugoročnim mjerama koje u konačnici znače reformu zdravstva", stoji u saopćenju.

Potpuno svjesni nedostataka organizacije i funkcioniranja sistema zdravstvene zaštite u uslovima podijeljene nadležnosti, svi učesnici sastanka su saglasni da hitno treba poduzeti kratkoročne i dugoročne mjere za poboljšanje stanja te u tom smislu pozivaju Sindikat kao partnera da aktivno učestvuje u analizama, definiranju i realizaciji mjera, zaključceno je na sastanku.

Kratkoročne mjere čiji je rok ispunjenja do 90 dana su da sve zdravstvene ustanove izvrše analizu usklađenosti vlastitih kapaciteta sa standardima i normativima u zdravstvu, da se pojačaju aktivnosti inspekcija na svim nivoima radi bolje naplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, da se pronađu mehanizami povrata PDV-a za troškove nastale u zdravstvu i definišu odnosi javnog, privatnog i dopunskog rada u sektoru zdravstva.

Dugoročne mjere (rok dvije godine) obuhvataju nastavak reforme zdravstva te definisanje mreže zdravstvenih ustanova, pitanje osnivača zdravstvenih ustanova i donošenje osnovnog paketa prava osiguranika.

Svi učesnici današnjeg sastanka saglasni su i podržavaju smisao i elemente sadržane u tekstu Kolektivnog ugovora za oblast zdravstva koji je definirala Radna grupa predstavnika Federacije BiH, kantona i Nezavisnog strukovnog sindikata u zdravstvu FBiH, cijeneći da on izražava cilj i namjere da se izjednače prava uposlenika u zdravstvu na cijelom prostoru FBiH, što je jedna od pretpostavki koja omogućava jednakost građana u pristupu i kvalitetu zdravstvenoj zaštiti, zaključeno je.

Sa sastanka je upućen poziv poslodavcima u kantonima da odmah nastave pregovore s Nezavisnim strukovnim sindikatom u zdravstvu BiH u utvrđivanju dinamike ostvarenja ovih ciljeva jer bi trenutna primjena svih elemenata Kolektivnog ugovora zahtijevala novih 120.000.000 KM koje je moguće obezbijediti jedino realizacijom kratkoročnih i dugoročnih mjera koje su definirane na ovom sastanku.

Kako je danas zaključeno također, redovno će biti održavane ovakve koordinacije u istom sastavu radi praćenja realizacije i postizanja navedenih ciljeva.