BiH
56

Ljekari podržavaju reforme zdravstva i žele kvalitetniju uslugu za pacijente

Piše: M. N.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U prostorijama Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu održana je javna rasprava o reformi zdravstva Sindikata doktora medicine i stomatologije kojoj su prisustvovali i premijer KS Elmedin Konaković i kantonalna ministrica zdravstva Zilha Ademaj. Ljekari su poručili da podržavaju reforme, ali da one moraju biti provedene kvalitetno.

"Reforma se ne može raditi na način kao do sada. Mi nismo bili zadovoljni jer su nas zaobišli, a kao struka trebamo biti prvi u tome. Tadašnja reforma je pala u kantonalnoj skupštini i zadovoljni smo što se krenulo ponovo iako smatramo da je rok za javnu raspravu od mjesec dana kratak", rekao je Prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije u KS.

Istakao je kako podržava ukidanje dosadašnjeg zdravstvenog osiguranja koje je, kako je rekao, propalo. Reformom se planira uvesti osnovno zdravstveno osiguranje koje bi pokrivalo samo mali dio zdravstvenih usluga, a ostalo bi se plaćalo.

"Treba promijeniti stavove o zdravstvu i napraviti nove smjernice za zdravstveno osiguranje kako bi usluga bila kvalitetnija nego sada. Podržavam uvođenje osnovnog osiguranja jer je zdravstvo ekonomska, a ne socijalna kategorija. Mi smo za kvalitetniju uslugu i da se ona naplati", rekao je Hočko.

Na pitanje kako će plaćati zdravstvene usluge oni koju su u stanju socijalne potrebe, Hočko je rekao da za to treba naći rješenje država i vlast koju su izabrali da se time bavi.

"Nije uredu da zamajavamo ljude da će imati nešto besplatno jer ako je besplatno onda nije kvalitetno. Prošla su vremena kada je u medicini bio dovoljan stetoskop u pedijatriji. Medicina napreduje i trebamo se uklapati. Prošla su vremena aparata starih po 40 godina", kazao je.

Prisutnim ljekarima se obratio i premijer Konaković koji je rekao kako je ova vlast zatekla opći haos u zdravstvu koje se uz akademsku zajednicu jedino još opire reformama.

"Potpuna dezorganizacija u 13 zdravstvenih institucija u KS i anarhično ponašanje pojedinaca koji su bili enormno preplaćeni u odnosu na druge koji su potplaćeni. Pojedinci su imali duplo veću plaću premijera pa i više. Tu je i opće nezadovoljstvo pacijenata koji svaki dan šalju primjedbe i žalbe. Uštedama koje ćemo napraviti reformom poboljšat ćemo kvalitet usluga", kazao je Konaković.