Sutra štrajk upozorenja
92

FOTO / Ljekari ne mogu presađivati bubreg za dvije marke

Piše: E. G.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sindikat zaposlenih u zdravstvu u Federaciji BiH sutra će održati jednosatni generalni štrajk upozorenja u 109 javnih zdravstvenih ustanova na području cijelog entiteta od 12 do 13 sati.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu FBiH Abid Sarić podsjetio je da je taj Sindikat potpisao Kolektivni ugovor s Vladom Federacije BiH još 30. augusta 2007. godine te da je njime utvrđena najniža netosatnica koja se trebala usaglašavati sa porastom troškova života.

"Vlada FBiH je 2008. donijela odluku da se najniže neto satnice povećavaju za 11,2 posto. To je urađeno u svim djelatnostima izuzev zdravstva. Na osnovu tog povećanja došlo je do punjenja novcem u Zavodu za zdravstveno osiguranje, međutim, to zaposleni u zdravstvu nisu osjetili", kaže Sarić.

Povećanje cijene satnice je trebalo uslijediti i u ovoj godini na osnovu preporuke Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, jer su troškovi u ovom periodu porasli za više od osam posto, ističu u Sindikatu.

"Cijena hljeba, kada smo potpisali ugovor, je bila 0,60 KM, a danas je 1,10 KM. Realni troškovi života su porasli četiri puta dok plate zaposlenih u zdravstvu nisu porasle ni za jedan posto. Zbog toga ovim štrajkom upoznajemo javnost o našem problemu s jedne strane, a s druge strane upozoravamo sve vladajuće strukture da, ukoliko ne poduzmu sve na rješavanju ovog problema, može doći do daljih neugodnih posljedica", rekao je Sarić i dodao da građani tokom štrajka neće biti uskraćeni za zdravstvenu pomoć.

Zamjenik predsjednika Sindikata Zijad Latifović je pojasnio da se zdravstvo u FBiH ne finansira ni iz direktnih, ni indirektnih poreza, već iz uplata građana kroz plaće.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Građani u ovom trenutku dovoljno izdvajaju. Od 2007. godine ukupna ostvarena sredstva u obaveznom zdravstvenom osiguranju su iznosila više od 880 miliona. Na kraju 2011. građani su uplatili milijardu i 171 milion maraka. U istom trenutku uposleni u zdravstvu nisu ostvarili ni fening benefita. Ovaj štrajk uopće nije okrenut prema građanima, nego prema raspodjeli novca koji se u okviru zdravstvenog sektora vrši tako da kada uplaćujete i za 30 posto više onaj krajnji izvršilac usluga ne dobije ništa od toga", kazao je Latifović.

Sindikat zahtijeva da se satnica uskladi sa Zakonom. "Sada se ljekari stavljaju u situaciju da presađuju bubrege za dvije marke, jer su najniže satnice u zdravstvu ispod zakonskog minimuma", dodao je Latifović.

Prosječna plata zdravstvenog radnika u FBiH, prema podacima Zavoda za statistiku, iznosi 930 KM, ali u Sindikatu kažu da to nije prosječna plata, već primanja radnika zaposlenih u zdravstvu, u šta spadaju rad vikendom, noćni rad, dežura i sve ono što zaposlenik ostvaruje van punog radnog vremena. Sarić kaže da je prosječna netoplata medicinske sestre 670 maraka, ljekara opće prakse 1.100 KM, a ljekara specijaliste 1.400 KM.

U Sindikatu kažu da ključ problema leži na kantonalnim nivoima, odakle se zdravstveni radnici i finansiraju.