BiH
0

Ljajić: Tolimir organizirao skrivanje Ratka Mladića

FENA
Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić kazao je da je uhićeni haški optuženik Zdravko Tolimir jedno vrijeme organizirao skrivanje najtraženijeg haškog bjegunca Ratka Mladića.

"Tolimir i Mladić, međutim, već duže nisu zajedno, pa uhićenje Tolimira ne mora značiti da smo korak bliže Mladiću", kazao je Ljajić za beogradski dnevnik "Blic".

Po njegovim riječima, dosadašnja iskustva pokazuju da su se haški bjegunci skrivali uglavnom u pograničnom području između Republike Srpske i Srbije.

"Ne mogu govoriti o detaljima vezanim za Tolimira, ali mogu kazati da smo mi prošle godine imali veliku akciju potrage za njim u Srbiji. Iako smo imali vrlo pouzdane informacije i bili na dobrom tragu, akcija ipak nije uspjela", kazao je Ljajić.

Ljajić smatra da se Srbija mora fokusirati na preostala tri bjegunca Ratka Mladića, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića te da je došao trenutak da se Župljanin i Hadžić dobrovoljno predaju.

"Vjerujem da im je slučaj Tolimira pokazao da se nitko ne može vječno skrivati. Što se Mladića tiče, zaista ne vjerujem da se on ima namjeru predati", kazao je Ljajić.

Govoreći o predstojećem posjetu glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, koja u ponedjeljak dolazi u četverodnevni posjet Beogradu, Ljajić je kazao da je za Srbiju vrlo važno da izvješće koje će del Ponte podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a 18. lipnja bude pozitivno kako bi Srbiji bila otvorena vrata pregovorima s Europskom unijom.

"Mislim da će se ovaj posjet odvijati u pozitivnijem političkom ambijentu, kako zbog činjenice da je formirana nova Vlada i Savjet za nacionalnu sigurnost, tako i zbog toga što je uoči njenog posjeta izručen Tolimir, jedan od preostale četvorice haških bjegunaca", kazao je Ljajić.

Carla del Ponte će se tijekom radnog posjeta Beogradu sastati s predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, članovima Vlade Srbije, predsjednikom Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem, kao i predstavnicima službi koje rade na Akcijskom planu za okončanje suradnje Srbije s Haškim sudom.