BiH
0

Livno: sa sastanka kriznog štaba za zarazne bolesti

FENA
Danas je održan sastanak Kriznog štaba za zarazne bolesti Hercegbosanskog kantona na kojem su članovi tog štaba prezentirali podatke o broju oboljelih životinja od bruceloze u razdoblju od 1. januara do 25. juna ove godine na području Hercegbosanske županije.

"Po prezentiranim podacima, na području općina Livno i Bosansko Grahovo izvršena je dijagnostika krvi na brucelozu kod 4 291 ovce, od kojih su pozitivne na brucelozu na području livanjske općine bile 53 životinje. Od 751 grla goveda testiranih na brucelozu, nije zabilježe niti jedan pozitivan slučaj.

Na području kupreške općine od ukupno 1 501 testirane ovce, 38 je bilo pozitivnih. U spomenutom razdoblju na području općine Glamoč testirano je 750 ovaca, a otkrivena je 1 pozitivna ovca na brucelozu, dok su na području Tomislavgrada od 1761 testirane ovce otkrivene 23 pozitivne. Na području Tomislavgrada bruceloza je otkrivena i kod 2 psa.

Jedino na području općina Bosansko Grahovo i Drvar do danas nije otkriven ni jedan slučaj bruceloze. U Drvaru je analizirano 200 uzoraka krvi ovaca i nije otkriven niti jedan slučaj bruceloze", stoji u priopćenju.

Stav je Kriznog stožera, kako se navodi, da za sada stanje po pitanju pojave bruceloze na području Hercegbosanske županije nije alarmantno, ali da se i dalje vrlo ozbiljno mora pristupati rješavanju pojave bruceloze. Krizni stožer očekuje aktivnije uključivanje i FBiH u suzbijanju bruceloze.

U priopćenju se ističe kako je predsjednik Kriznog stožera Stjepan Matković prezentirao Program provedbe mjera za suzbijanje, sprječavanje i iskorjenjivanje zarazne bolesti bruceloze kod malih preživača, koji je Krizni stožer na današnjoj sjednici prihvatio.

S ovim je programom, kako se navodi, upoznato i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koje će nakon Vlade Hercegbosnaske županije dati svoju suglasnost na ovaj program.