BiH
0

Livno: Prekid štrajka sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja

FENA
Nakon razgovora Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Livanjskog kantona te HDZ-a BIH i HDZ-a 1990. na inicijativu dva HDZ-a u Hercegbosanskom kantonu došlo je do približavanja stavova i prekida štrajka koji traje od 8. februara, saopćeno je iz Štrajkačkog odbora Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja LK.

"Dvije političke stranke koje su najizvjesniji sastavni dijelovi buduće Vlade LK obvezuju se da će učiniti sve u okviru svojih političkih kapaciteta kako ne bi došlo do aktiviranja štrajka koji Sindikat osnovnog obrazovanja zamrzava“, poručuju iz Sindikata.

Napominju da zadržavaju prava odmrzavanja štrajka bez potrebe pokretanja nove procedure, ukoliko ponovno dođe u pitanje socijalno-ekonomski položaj članova Sindikata.

Također u Sindikatu navode da su se dva HDZ-a obvezala da će sva pitanja vezana za njihove zahtjeve rješavati žurno nakon imenovanja nove vlade i resornog ministra u pregovaračkoj proceduri.

S ovog sastanka pozvani su svi politički odgovorni subjekti da se aktivno uključe u rješavanje situacije oko formiranja vlasti u punom kapacitetu u LK.

"Inzistiranje na razgovorima i inicijativa političkih stranaka koje su pokazale političku odgovornost donijela je trenutno prevladavanje ove situacije te ovim putem izražavamo zadovoljstvo što možemo u interesu, prvenstveno učenika i roditelja, te kako ne bi nastavna godina u ovoj fazi došla u pitanje, pozvati učenike osnovnih škola da sutra pristupe nastavi po rasporedu sati“, ocjenjuju u Sindikatu osnovnog odgoja i obrazovanja LK.