BiH
0

Livno: Odbornici HDZ BiH napustili sjednicu

SRNA
Odbornici HDZ-a BiH u Opštinskom vijeću Livna napustili su današnju sjednicu, nakon što Vijeće većinom glasova nije prihvatilo prijedlog Kluba odbornika ove stranke za prekid sjednice dok se u rješavanje problema izgradnje džamije Ćurčinica ne uključe i hrvatski političari na federalnom i državnom nivou.

Nakon gotovo šest sati rasprave o izgradnji džamije Ćurčinica, koja nije bila predviđena kao tačka dnevnog reda, pojedinačnim dizanjem ruku za prekid sjednice glasalo je osam odbornika HDZ-a BiH i jedan odbornik HSP "Dr. Ante Starčević", dok su svi ostali odbornici bili za nastavak sjednice, jer je za to postojao potrebni kvorum.

Sjednica Opštinskog vijeća nastavljena je u 14.30 sati nakon nekoliko pauza, koje je radi dogovora tražio Klub odbornika HDZ-a BiH. Na dnevnom redu sjednice je 14 tačaka među kojima i razmatranje izvještaja o izvršenju Programa rada vijeća od 1. januara do 30. juna tekuće godine.

Odbornici HDZ BiH napustili su i prethodnu sjednicu Opštinskog vijeća i najavili da neće prisustvovati sjednicama sve dok opštinske vlasti ne donesu rješenje o obustavi radova na izgradnji džamije Ćurčinica, zbog toga što se, kako tvrde, u Livnu ne obnavlja srušena džamija u svom izvornom obliku nego gradi sakralno-poslovni objekat - Islamski centar.