BiH
1

Livno: Nezakonit štrajk prosvjetnih radnika

Klix.ba
Livno
Livno
Kantonalni sud u Livnu potvrdio je prvostepenu presudu Opštinskog suda protiv Sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja, kojom je štrajk prosvjetnih radnika u osnovnom obrazovanju Livanjskog kantona u februaru ove godine proglašen nezakonitim, potvrđeno je iz Kantonalnog suda.

Predsjednik Sudskog vijeća Nedim Begić izjavio je Srni da je presuda Kantonalnog suda konačna i da je tužena strana - Sindikat izgubila spor i da nema pravo podnošenja žalbe na drugostepenu presudu.

   Tužbu protiv Sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja podnijelo je kantonalno Ministarstvo obrazovanja 16. februara radi utvrđivanja da su štrajk i obustava rada nezakoniti, te da se tuženoj strani - Sindikatu zabranjuje organizovanje i provođenje štrajka na području Livanjskog kantona.

   Postupajući prema tužbi resornog kantonalnog ministarstva, Opštinski sud u Livnu 7. marta donio je prvostepenu nepravosnažnu presudu kojom je štrajk prosvjetara u osnovnom obrazovanju u opštinama Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar proglašen nezakonitim, a Sindikatu zabranjeno njegovo organizovanje i provođenje.

   Prosvjetni radnici u osnovnom obrazovanju, odlukom Sindikata, stupili su u generalni štrajk 8. februara zbog neformiranja kantonalne Vlade, neusvajanja budžeta za ovu godinu, nepoštivanja kolektivnog ugovora i odbijanja Vlade u tehničkom mandatu da pristupi pregovorima o uslovima rada prosvjetara u 2012. godini.

   Zbog stupanja u štrajk za vrijeme proglašenja elementarne nepogode na području kantona u februaru i nepravosnažne presude Opštinskog suda kojom je štrajk proglašen nezakonitim, Ministarstvo obrazovanja obustavilo je isplatu plata prosvjetarima za februar 2012. godine, a nastava izgubljena zbog štrajka nadoknađuje se subotom.