BiH
0

Livanjski kanton: Taksi prevoznici krše zakon

FENA
Taksi prevoznici u Livanjskom kantonu ne posjeduju odobrenje za pružanje usluga prevoza osoba i stvari.

Na području svih općina Livanjskog kantona nema nijednog registriranog taksi prevoznika pa se taksiranjem bave brojne neovlaštene osobe kojih samo u Livnu,Tomislavgradu i Kupresu ima tridesetak.

U Ministarstvu gospodarstva Livanjskog kantona nadležnim općinskim službama ne postoji registar osoba koje su zatražile odobrenje za pružanje taksi usluga iako je zakonom predviđeno da ovu djelatnost mogu obavljati sve pravne i fizičke osobe koje ispunjavaju uvjete javnog cestovnog prevoza putnika, upisane su u Obrtni registar te imaju licencu.

U svojim nedozvoljenim aktivnostima osim navedenog ilegalni taksisti koriste parking prostore koji su namijenjeni samo isključivo registriranim pružateljima usluga prevoza te time na očigled svih krše propise državnih i općinskih institucija. Po pitanju suzbijanja ilegalnih taksista direktor Uprave za inspekcijske poslove Livanjskog kantona Dubravko Kovačević je rekao da se pokušalo u suradnji sa Federalnom Upravom za inspekcije nešto napraviti ali je ostalo nedorečeno kako na tehničkom tako i na izvršnom planu.

Među navedenim je naveo problem neoznačenosti vozila oznakama taksi prevoznika gdje nemaju pravne mogućnosti pravovaljanog učinka. Naime, kako saznajemo, kantonalna Uprava za inspekcije i policija uskoro pripremaju akciju kojim će se onemogućiti daljnji rad prevoznika koji unatoč neposjedovanju koncesije, registracije za taksi prevoz, ispita potrebnog za taj rad te odgovarajućih vozila redovito skupljaju putnike na najfrekventnijim relacijama usput oštećujući općinu, entitet i državu.

Dogovorene su najrigoroznije moguće mjere, od oduzimanja vozačke dozvole, skidanja registracijskih pločica pa do promptnog privođenja nadležnim institucijama. Zakon će se, kazano nam je Kovačević, provoditi do posljednjeg slova i što je brže moguće.