Kandidat HDZ-a
0

Livanjski kanton: Mandatar Stipe Pelivan

SRNA
Livno
Livno
Kandidat HDZ-a BiH Stipe Pelivan mandatar je Vlade Livanjskog kantona, a na tu dužnost imenovalo ga je tročlano Predsjedništvo novog saziva kantonalne Skupštine u Tomislavgradu. Predsjedništvo Skupštine, koje čine predstavnici hrvatskog naroda Ivica Pašalić Lotak (HDZ BiH), srpskog naroda Drago Puzigaća (SNSD) i bošnjačkog Jasenko Tufekčić (SDA), danas je jednoglasno odlučilo da mandat za formiranje Vlade povjeri kandidatu HDZ-a BiH.

Prema ovoj odluci, Pelivan bi u narednih tridesetak dana trebalo da formira novu kantonalnu Vladu kao budući premijer, a ako ne uspije u tome Predsjedništvo Skupštine za mandatara će imenovati kandidata koalicije HDZ 1990, HSP-a BiH, SDP-a i Narodne stranke "Radom za boljitak" - dosadašnjeg premijera Nediljka Rimca iz HDZ-a 1990.

Tufekčić je rekao novinarima da je Pelivan imenovan za mandatara zato što je HDZ BiH osvojio najviše mandata u novom sazivu kantonalne Skupštine i najviše glasova birača na prošlogodišnjim opštim izborima, pa je logično da ta stranka ima premijera iz svojih redova.