BiH
49

Litvanija: Dvije sale za Bajram-namaz samo za bh. navijače

Anadolija
Slavlje navijača nakon pobjede protiv Lihtenštajna (Foto: Klix.ba)
Slavlje navijača nakon pobjede protiv Lihtenštajna (Foto: Klix.ba)
Hiljade navijača nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, koji će sutra bodriti Zmajeve u odlučujućoj utakmici protiv Litvanije, Bajram-namaz će klanjati u salama iznajmljenim specijalno za tu priliku u Viljnusu i Kaunasu.

Bajram-namaz u Litvaniji klanjat će se sutra u 08:45 sati po lokalnom vremenu u salama u Viljnusu i Kaunasu. Sala u Kaunasu bit će otvorena od 8 do 10 sati, saopšteno je iz Islamske zajednice Litvanije.

Kako je za AA potvrđeno iz stručnog štaba reprezentacije BiH, niko od članova stručnog štaba, kao ni igrači neće prisustvovati namazu.

Kao razlog tome navode važnost utakmice, te da je vjera stvar svakog pojedinca, a oni su u Litvaniji zbog nogometa.

Sala u Viljnusu nalazi se u ulici Kedru Gatve 6, dok je adresa sale u Kaunasu u ulici Perkuno na broju 5, u blizini stadiona gdje će se sutra odigrati utakmica između BiH i Litvanije.

U Litvaniji postoji jedna džamija u Kaunasu čiji je kapacitet 200 ljudi, te se pretpostavlja da će tu lokalni vjernici obaviti molitvu, dok će navijači biti u salama.

"Na moju inicijativu, Ured za bošnjačku dijasporu Islamske zajednice u BiH iznajmio je dvije sale, po jednu u Kaunasu i Viljnusu, u kojima će Bajram-namaz moći klanjati više hiljada navijača BiH. Bit će to najveći broj vjernika koji se u dosadašnjoj historiji Litvanije okupio na nekom od islamskih praznika, zbog čega je sretan i muftija litvanski Ramazan Krinickij, kao i oko 5.000 muslimana koji žive u ovoj zemlji“, istakao je u ranijoj izjavi za AA Mirza Seferović, jedini bh. državljanin sa stalnim boravkom u Litvaniji.

Iz Bosne i Hercegovine i Švedske u Litvaniju doći će četiri imama, koji će bajramske hutbe, obraćanje vjernicima držati na bosanskom jeziku, te će to, također, biti prvi put da se bajramska hutba u Litvaniji drži na bosanskom jeziku.

Organizatori bajram-namaza u Viljnusu i Kaunasu apelirali su na sve vjernike, navijače BiH, koji dođu na Bajram-namaz u Kaunasu i Viljnusu da sa sobom ponesu odgovarajuću prostirku kako bi mogli obaviti molitvu.

Kako saznaje agencija Anadolija, iznajmljivanje dvaju sala u Litvaniji koštat će IZBiH 800 eura.