BiH
0

Liturgijske obrede Velikog petka predvodio kardinal Puljić

Klix.ba
Na Veliki petak Muke Gospodnje, kada kršćani obilježavaju Kristov dan smrti na križu, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je, 25. marta 2016. u večernjim satima liturgijske obrede Velikog petka u katedrali Srca Isusova u Sarajevu uz sudjelovanje vojnog biskupa u BiH mons. Tome Vukšića, pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Pere Sudara, većeg broja svećenika, redovnica, bogoslova i vjernika.

Na Veliki petak i Veliku subotu ne slavi se Sveta misa jer tokom ova dva dana "Crkva ostaje uz grob Gospodnji razmatrajući njegovu muku i smrt i uzdržava se od misne žrtve".

Obredi su započeli prostracijom (ležanje na podu) kardinala Puljića dok su svi drugi klečeći molili u tišini pred križem zastrtim tkaninom ljubičaste boje. Svi u katedrali razmišljali su o Isusovoj muci i smrti na križu, ali i o boli koje Isusu nanose svojim grijesima.

Okupljeni vjernici vrlo pozorno su pratili čitanje o Sluzi patniku iz Izaijine knjige i odlomak iz poslanice Hebrejima u Kristu velikom svećeniku koji je "supatnik u našim slabostima" i koji je u muci "naviknuo slušati". Vrlo uživljeno slušali su pjevanu Muka Isusovu po Ivanu. Isusove riječi pjevao je kardinal Puljić, riječi čitača đakon Ljubo, a ostale uloge pjevao je Bogoslovski hir "Stjepan Hadrović".

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić se osvrnuo na neke trenutke iz navještaja Muke Isusove te podsjetio na Isusovo pitanje onima koji su ga došli uhiti: "Koga tražite?" podsjećajući da su, nakon Isusovog odgovora, popadali na zemlju.

Dodao je da bi se i danas okupljeni kršćani trebali zapitati, koga traže i iz kojih nakana traže Isusa?

"Neka se i u nama pojavi onaj strah koji će nas u skrušenosti baciti na koljena. Razmišljajući o Isusovoj muci, razmislimo koga tražimo i je li nam Isus na prvom mjestu?", kazao je kardinal Puljić.

Podsjećajući na Petrovo nijekanje da poznaje Isusa, kardinal Puljić je kazao da se često taj Petrov stav pojavi i u životu kršćana iako to nije izraženo riječima nego zanemarivanjem Evanđelja, vjerskih zakona i crkvenih uputa.

"I mi poput Petra kažemo: Nisam! Po slušanju Isusove muke u nama se treba probuditi svijest da nikada ne činimo tako kao da Isusa ne poznajemo", rekao je kardinal Puljić napominjući da veliki broj kršćana živi kada se Isus nije rodio i za njih umro i uskrsnuo.

Govoreći o suđenju Isusu, kardinal Puljić je istaknuo da je Isus spreman na žrtvu i da ne bježi od križa, ali i da ne prihvaća laž i nepravdu. Podsjetio je na Isusove riječi upućene sluzi koji mu je udario pljusku:

"Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako li pravo, zašto me udaraš?".

"To daje i nama pravo da nikada ne bježimo od križa, ali i da ne zatajimo istinu te jasno postavimo pitanje kada su ugrožena ljudska prava", rekao je kardinal Puljić.