BiH
0

Lipovača uručio 50.000 KM za najugroženije penzionere

FENA
Bihać
Bihać
Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača i ministar zdravstva i socijalne politike dr. Amir Murić razgovarali su danas s delegacijom Saveza udruženja penzionera USK-a, koju su činili Edhem Dupanović, predsjednik kantonalnog saveza i predsjednici općinskih udruženja iz Bihaća, Ključa i Bosanske Krupe.

Po ko zna koji put istaknut je težak položaj u kojem se nalazi ova populacija. Od ukupnog broja penzionera u kantonu od oko 21.000, njih oko 60 posto prima minimalnu penziju i živi ispod minimuma dostojanstva. Problemi s kojima se susreće ova populacija su brojni, ali su kao gorući istaknuti zdravstvena zaštita, odnosno nemogućnost kupovine određenih lijekova i omogućavanje liječenja u Lječilištu Gata, te nabavka ogrjeva.

Premijer Lipovača i ministar Murić obavezali su se u najkraćem roku riješiti poteškoće s kojima se penzioneri susreću, a koje je objektivno moguće u kratkom roku riješiti.

Tako je rečeno da će se esencijalna lista lijekova mijenjati na nivou FBiH i bit će usaglašena s kantonima. Ovim bi se riješio problem kupovine određenih lijekova, koji su potrebni penzionerima, a danas nisu na kantonalnoj esencijalnoj listi.

Obećano je da će se s rukovodstvom Lječilišta Gata razgovarati o povoljnijim uvjetima i cijenama liječenja a s menadžmentom ŠPD „Unsko-sanke šume“ pokušat će se dogovoriti povoljnija cijena ogrjevnog drveta da bi i oni s najnižim primanjima mogli spremno dočekati zimu.

Premijer Lipovača je Udruženju uručio ček od 50.000 KM, za pomoć najugroženijim članovima.