BiH
0

Lipovača: Sretan sam što se požrtvovanje Pozderaca cijeni i pamti

FENA
Hamdija Lipovača
Hamdija Lipovača
"Čast mi je i s ponosom uvijek ističem svoje porijeklo i rodbinsku vezu s familijom Pozderac. Pozderci su čuveni kao antifašististi, borci protiv nepravde i zaštitnici slabijih", kazao je za FENA-u premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača, upitan za komentar povodom odluke Izraelskog muzeja holokausta Yad Vashem da Nurija i Devleta Pozderac iz Cazina za svoje požrtvovanje za spašavanje Jevreja u Drugom svjetskom ratu dobiju medalju Pravednik među narodima.

"Ova vijest obradovala me i lično i kao Krajišnika. Dobro znam sve detalje plemenite misije da se pomogne Jevrejima u Cazinu za vrijeme Drugog svjetskog rata. To su mi moje tetke prepričavale još kad sam bio dijete. Pričale su mi i da je Nurijin brat Mehaga u kući čuvao cazinskog doktora Isidora Levija i Klaricu Levi i kako je išao u Prijedor da od tamo dovede i spasi još neke jevrejske familije", kazao je Lipovača.

Nurija i Devleta Pozderac, pradedo i pranana premijera Lipovače i aktuelnog predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) i bivšeg ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića. Lipovača je potvrdio da su on i Jeremić od dvije sestre unuci.

"Sretan sam da se požrtvovanje Pozderaca, koji su nas poučili da ne uzmičemo pred neljudskim i da sav svoj intelektualni i ljudski potencijal usmjerimo na obuzdavanje takvih pojava, cijeni i pamti", istakao je Liopvača.

"S obzirom na to da je rečeno kako će nagrada biti uručena potomcima, moram reći da bih zaista bio sretan vidjeti u Cazinu tom prigodom rođaka Vuka Jeremića, čiju karijeru pozorno pratim i radujem se kad ističe da je potomak Pozderaca", dodao je premijer Lipovača.