BiH
15

Lipovača: Rušenje Vlade USK-a radi se po direktivi Fikreta Abdića

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Šefik Smlatić je bio "kukavičije jaje" koje nam je podmetnula Stranka demokratske akcije, ali je posljednjih dana razotkriven - kazao je na konferenciji za novinare održanoj danas u Centrali SDP-a u Sarajevu premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača.

Lipovača je elaborirao tok događaja u nedavnom pokušaju smjene predsjedavajućeg Skupštine USK-a te rušenja Vlade USK-a.

"Smlatić je provodio višemjesečne aktivnosti na pronalaženju partnera unutar same Vlade, odnosno, vladajuće većine, a radi njegovog imenovanja na mjesto premijera USK-a. Smlatić je definitivno sebi zacrtao da vodi Kanton i nije birao način kako da do toga dođe. S njim smo imali dvije vrste problema: izlazio je iz okvira ministra unutrašnjih poslova i petaljao se u sve ostale resore, ali drugi problem koji je eskalirao i koji je daleko ozbiljniji jest činjenica da je Smlatić pokušao v.d. policijskog komesara pretvoriti u svog asistenta. Petljao se u rad policije i stavljao je pod svoju kontrolu, pa čak i upravljao akcijama i davao direktne naredbe što je zakonski nedopustivo", rekao je Lipovača.

Posljednjih mjesec dana, a nakon što je ministar iz SBB-a BiH Redžo Kurbegović podnio ostavku, SDA je prepoznala priliku i krenula, kazao je Lipovača, u političku ofanzivu.

"Treba reći da je SDA ponudila poslanicima iz SBB-a BiH sva mjesta u Vladi u zamjenu za pozicije u Unsko-sanskim šumama, Kantonalnoj bolnici, Zavodu zdravstvenog osiguranja i Regionalnoj direkciji za cesti. Motiv je vrlo jasan, u ovim preduzećima su novci. U ovom trenutku na računu Unsko-sanskih šuma ima 17 miliona KM", pojasnio je Lipovača.

Dodao je da je siguran da će predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić, kao patriota, prepoznati "odakle vjetar puše" i neće pristati na političke igre SDA.

Također, podsjetio je na činjenicu da je Šefik Smlatić čovjek Fikreta Abdića i da je 1993. obavljao dužnost načelnika Centra službe bezbjednosti Abdićeve autonomne pokrajine zapadna Bosna.

"Ovaj čovjek je sada aktiviran s jasnim ciljem da, zajedno s Abdićevom kćerkom Elvirom Abdić-Jelenović i Esadom Bašagićem, predsjednikom KOSDA, a koji je 1993. pregovarao s Abdićem da pređe s određenim brojem pripadnika Armije RBiH na stranu Autonomije i Ekremom Prošićem koji je poznati "povlakač" vitalnog nacionalnog interesa, a koji je 1993. bio zatvoren i osuđen na smrt zbog dogovaranja da cijeli 1. bataljon 503. brigade ARBiH prevede na stranu autonomije, vrati Fikreta Abdića u Bihać. I nije slučajno da je Abdić najavio svoj dolazak u Veliku Kladušu sutra, 31.augusta, a pod krinkom ponovnog utemeljena određene fabrike za što nema niti jedan potrebni dokument", rekao je Lipovača.

Ono što zabrinjava, istakao je, jeste uloga Bakira Izetbegovića i SDA.

"Navodno, Izetbegović se posredstvom Senada Šepića sastao s Elvirom Abdić-Jelenović prilikom zadnje posjete Bužimu i osnovno pitanje je da li će Radončić i SBBBiH prepoznati u suštini o čemu se ovdje radi. Ovdje je riječ o nastojanjima da se pošto-poto smijeni ova vlada, a sve po instrukcijama Fikreta Abdića. Smlatić je izvršitelj i evo, sada kada je član SDA, upozoravam ih da sam siguran kako će taj isti Smlatić i tamo biti " kukavičije jaje", istakao je Lipovača.

Dramatična politička situacija u USK-u kulminirala je nastojanjem Smlatića da smijeni v.d. policijskog komesara policije Marijana Šimića, a koji je u trenutku kada je zatražena njegova smjena, bio u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. Lipovača je pojasnio da nije želio da se o ovome raspravlja dok čovjek ne izađe iz bolnice te je, kako je rekao, upozorio Smlatića da će Klub Srba povući pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

"Izostanak njegove reakcije na ovo obavještenje me iznenadio. Nisam shvatao zašto se nije zabrinuo na pomen povlačenja vitalnog nacionalnog interesa jer njegovo povlačenje znači i obustavljanje čitavog postupka. Tek dan poslije Skupštine USK-a smo saznali čitav scenarij. Naime, Smlatić je podnio ostavku 15 minuta nakon razgovora sa mnom ubijeđen da će taj dan Radončić narediti svojim poslanicima da budu 15. i 16. glas u Skupštini. Vjerujući da imaju 16 poslanika, SDA je zatražila od Smlatića da makne Šimića s mjesta v.d. policijskog komesara i dovede drugog čovjeka čije ime nije sada važno. Zašto nisu reagirali na priču o vitalnom nacionalnom interesu pokazalo se dan nakon Skupštine. Ono što se trebalo dogoditi je da, kada predsjednica Kluba srpskog naroda Mira Ljubijankić zatraži pauzu za sjednicu Kluba, a da je eventualno prošla odluka na osnovu Radončićeve upute o smjeni Vlade, taj novi čovjek kojeg je predložio Smlatić je trebao da nađe razlog i način da bude uhapšen član Kluba Srba Mladen Lonić i da se onemogući njegovo prisustvo na sjednici čime Ljubijankić više nema dvije trećine za povlačenje vitalnog nacionalnog interesa", ispričao je Lipovača.

Ovo, dodao je, ni Pinochet nije radio.

"Ovo govori s kim imamo posla i da su na djelu dobro uvježbane udbaške metode. Lonić je trebao biti uhapšen pod krinkom ratnog zločina. Međutim, on ne bi bio zadržan ni 40 minuta, koliko je bilo potrebno da prođe ta tačka, a onda bi ga pustili i rekli da je u pitanju greška. Zato su trebali smijeniti Šimića jer on nikada nije želio biti u ovoj kombinaciji", zaključio je Lipovača.

Podsjetio je da je danas Kolegij SBB-a BiH i da su dva poslanika ove stranke u Skupštini USK-a već u Sarajevu na sastanku s rukovodstvom te je kazao da želi da vjeruje da će SBBBiH pravilno procijeniti situaciju.

"Nadam se da će prepoznati da je rušenje vlasti pod okriljem Fikreta Abdića uvreda za sve one koji su bili u ratu u Krajini. Razumijem da ovdje u Sarajevu nisu previše osjetljivi na tu temu, ali mi smo u Krajini jedini imali očite primjere bratoubilačkog rata u kojem majka jednog sina šalje u ARBiH, a drugog u vojsku Autonomije. Više naših ljudi je poginulo u borbama s vojskom Fikreta Abdića nego s vojskom RS-a. Mi ne možemo pristati na to da se povučemo pred realizacijom povratka Autonomije na neka druga vrata", naglasio je Lipovača.

Istakao je da poštuje sve parlamentarne i demokratske procedure, ali i poručio da nema mjesta za Abdića u Krajini.

"Sve ćemo učiniti, demokratskim putem, da se Fikret Abdić i njegova politika ne vrate u naš kanton", zaključio je Lipovača.