BiH
0

Lipovača ispratio bivše i predstavio nove ministre u Vladi USK

FENA
Premijer Unsko-sanskog kantona (USK), Hamdija Lipovača na danas održanoj konferenciji za novinare zvanično je predstavio nova četiri ministra u Vladi Kantona.

Ministrica financija Azemina Helić (SDP), diplomirana je ekonomistica i druga žena, koja ulazi u aktuelni sastav Vlade USK-a. U Sanskom Mostu znaju je kao uglednu profesoricu ekonomske grupe predmeta, a do izbijanja agresije na BiH u Općini Sanski Most radila je na poslovima vođenja budžeta, rečeno je.

Redžo Kurbegović (SBB), diplomirani menadžer i ugledni sanski poduzetnik je novi ministar privrede, od kojeg se očekuje, kako je rečeno, da svoje poduzetničko iskustvo na najbolji način upotrijebi u stvaranju ambijenta za zapošljavanje. Amir Džajić (A-SDA), 26-ogodišnji diplomirani inžinjer poljoprivrede je novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i najmlađi član Vlade USK-a u ovom sazivu.

"Naše povjerenje njemu odražava stavove da pružimo šansu mladim, stručnim ljudima", kazao je Lipovača. U nastavku je dodao da je ministar za pitanja boraca i RVI-a Mirsad Topčagić (A-SDA), diplomirani pravnik i s obzirom da sam dolazi iz reda boračke populacije, dobro razumije problematiku s kojom se susreću pripadnici te populacije, koja će uvijek imati bezrezervnu podršku Vlade USK-a. Ministrica Helić kazala je da će, prije svega, poštovati zakone o budžetu i izvršavanju budžeta. "Ništa se ne mijenja preko noći, ali ako nam date vremena i prostora nastojat ćemo postići konkretne rezultate", istakla je.

"Ministarstvo poljoprivrede davat će podršku poljoprivrednim proizvođačima, kako bi im osigurali kvalitetne uvjete za privređivanje", obećao je ministar Džajić.

"Poljoprivreda je strateška grana za koju veliki dio stanovništva USK-a vezuje egzistenciju, a mi moramo naći način da potičemo i motivišemo proizvođače", dodao je. Ministar Kurbegović kazao je da će svu energiju i znanje usmjeriti ka stvaranju ambijenta za otvaranje novih radnih mjesta. "Ministarstvo će pokrenuti nove aktivnosti na formiranju poslovih zona, kao i na realizaciji multiplikacije sredstava za razvoj, koja godinama stoje neiskorištena", naglasio je.

Ministar Topčagić, kao čovjek koji i sam dolazi iz porodice koju su zadesile ratne strahote, kazao je da će odgovoriti na izazove, koji su ispred njega i opravdati ukazano povjerenje premijeru, ali i i kod onih koji, kako je naglasio, od njega najviše očekuju, a to su pripadnici boračkih populacija. Premijer Lipovača nakon toga je u oproštajnu posjetu primio bivše ministre u Vladi USK-a: Sanela Mahića, Hasu Hajrulahovića, Emdžada Galijaševića i Ahmeta Egrlića, te im se zahvalio na saradnji.