BiH
0

Lipovača i Gluhalić prebačeni u Kantonalni sud u Bihaću

FENA
Saslušanje premijera Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdije Lipovače i vlasnika poduzeća "Agra" Alena Gluhalića, osumnjičenih za zloupotrebu položaja ili ovlasti kod kantonalne tužiteljice Ornele Cerić-Mrenica završeno je večeras.

Nakon toga su osumnjičeni izvedeni na stražnji izlaz Tužilaštva USK-a i u pratnji policije odvedeni u obližnju zgradu Kantonalnog suda u Bihaću.

Portparol Tužilaštva USK-a, Adnan Tulić je potom u izjavi novinarima kazao da se osumnjičeni terete za najteže okvalifikovani oblik ovog djela i da da je Tužilaštvo zatražilo jednomjesečnu mjeru pritvora za oba osumnjičena.

Po njegovim riječima, pritvor je zatražen po više osnova, zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, mogućnosti bjekstva i zbog težine samog krivičnog djela, koje im se stavlja na teret.

Osumnjičeni Lipovača i Gluhalić na saslušanju su u Kantonalnom sudu, gdje sudija za prethodni postupak Fikret Hodžić treba donijeti odluku o mjeri pritvora na prijedlog Tužilaštva USK-a, nakon vijećanja večeras kasno ili sutra ujutro. Lipovača se sumnjiči da je kao načelnik u ime Općine 2007. godine potpisao službenu ispravu u koju je unio netačne podatke o izvođenju dodatnih radova s identičnim datumom, ali drugim novčanim iznosom radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi za izvođača radova - bihaćku firmu "Agra", u vlasništvu Alena Gluhalića.

Početna cijena radova na STENS-u iznosila je 810.000 KM, a na kraju je zbog više aneksa ugovora o dodatnim radovima naplaćeno 1,7 miliona maraka.