BiH
16

Lipovača: Doviđenja Skupštino, vidimo se u oktobru

FENA
Hamdija Lipovača (Foto: Klix.ba)
Hamdija Lipovača (Foto: Klix.ba)
Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača zatražio je danas od Skupštine USK-a da se hitno sazove sjednica tog zakonodavnog tijela i usvoji budžet za 2014. godinu.

"S obzirom da sam ja ponudio mandat Skupštini na raspolaganje i oni su to prihvatili, pozivam Farku Hodžića, da preuzme odgovornost, jer kao predsjedavujući Skupštine Unsko-sanskog kantona, u sadašnjoj situaciji kad nema Vlade, on je najviše rangirani funkcioner ovog kantona. Tražili smo bezuspješno termin za razgovor s Hodžićem", rekao je Lipovača na pres-konferenciji u Bihaću, saopćeno je iz Pres-službe Vlade USK-a.

Naglasio je da je "ova Vlada unatoč svim pritiscima uspjela redovno isplaćivati lična primanja budžetskih korisnika i ostale obaveze".

"Upozorili smo Skupštinu na hitnost usvajanja budžeta i Odluke o overdraftu, kako u pitanje ne bi došla isplata martovske plate za 6000 budžetskih korisnika, grantova, socijalnih davanja i svih obaveza koje ova Vlada ima. Ako se sazivaju vanredne sjednice zbog kozmetičkih odluka, kao što je ova o ukidanju "bijelog hljeba“, koja djeluje pro futuro, da bi se dodvorio građanima, može se sazvati i sjednica kako bi bili usvojeni najvažniji finansijski dokumenti od kojih ovisi finansijska stabilnost Kantona", rekao je Lipovača.

On je demantirao navode o njegovom daljem angažmanu na nekoj od pozicija u izvršnoj vlasti Kantona.

"Ova Vlada platila je ceh za sve Vlade prije i za sve loše što se dešavalo u proteklih 20 godina od loše privatizacije pa do korištenja prinadležnosti za funkcionere. Ako je cijena bila da ova Vlada ode, mi ćemo je platiti. Da budemo jasni, mene u toj novoj Vladi neće biti, ne stoje navodi o mom daljem angažmanu na poziciji ovoj ili onoj", naveo je Lipovača.

Kad je u pitanju "bijeli hljeb“, kaže da je prije dvije godine rekao da ga neće koristiti, "kad nije bilo pritiska javnosti niti je to iko spominjao".

"Treba reći i da je ova Vlada prije dvije godine htjela smanjiti primanja skupštinskih poslanika i prvi je Farko Hodžić bio protiv toga. To je i razlog zašto nam je Skupština vratila Zakon o platama. Istina je da se u zadnjih godinu dana Skupština uglavnom bavila načinima da smijeni mene lično i ovu Vladu. Znate svi da su mi poručili da ću otići milom ili silom. Evo, mi ćemo otići i zato tražimo da se kaže: kome predajemo vlast i ko preuzima pečate Vlade USK? I ko preuzima odgovornost? Iza sebe ostavljamo deficit u iznosu u kojem smo ga preuzeli od prethodnika, isplaćena primanja za budžetske korisnike, pripremljen Prijedlog budžeta, u saradnji sa sindikatima", kazao je Lipovača.

Na pitanje novinara da li će SDP USK participirati u sastavu nove Vlade, Lipovača je odgovorio da bi najbolje bilo da u sastav nove vlasti uđu predstavnici svih parlamentarnih stranaka ali da se neće odreći dosadašnjih koalicionih partnera po cijenu učešća u vlasti.

"Kako je svojedobno rekao Juan Antonio Samaranch: Doviđenja Sarajevo, vidimo se u Kalgariju, ja poručujem: Doviđenja Skupštino, vidimo se u oktobru", kazao je u obraćanju novinarima Hamdija Lipovača, saopćeno je iz Pres-službe Vlade USK-a.