BiH
0

Lipovača: Ako je opušak izazvao požar u bolnici, tražim da se sazna čiji je!

FENA
Hamdija Lipovača
Hamdija Lipovača
Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača osvrnuo se na današnjoj konferenciji za novinare u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću na stanje u toj zdravstvenoj ustanovi nakon katastrofalnog požara koji je izbio prošle sedmice i počinio višemilionsku štetu.

"Osnovno pitanje, koje treba postaviti, jest da Vlada USK-a i ja lično, kao premijer, tražim da se Kantonalno tužilaštvo i nadležne sigurnosne agencije očituju konačno o tome šta je uzrok požara koji je ovdje izbio", istakao je Lipovača.

"Evo vidim da su već neki mediji prenijeli kako se radi o opušku od cigarete. Ako je to tačno, onda tražim da se sazna čiji je to opušak", istakao je Lipovača.

"Donio sam odluku da ću zbog nesposobnosti i neodgovornosti pojedinih članova Kantonalnog štaba Civilne zaštite smijeniti kompletan Kantonalni štab jer je bilo njegovih članova koji su se toliko komformistički ponašali da su se, kada smo sazvali sjednicu Vlade u 7 sati ujutru i Kantonalnog štaba, javili na telefon i rekli da oni neće doći jer su na odmoru, iako su u Bihaću", kazao je Lipovača.

On smatra da pacijenti ne smiju osjetiti nikakav problem, iako su neki odjeli dislocirani iz kruga Bolnice. Po njemu je najbitnije da se građanima garantuje usluga kakvu su imali i prije požara.

Na prvoj sjednici Vlade bit će formiran tim koji će voditi projekat sanacije Bolnice, u kojem će, pored direktora Bolnice i resornog ministra, biti i načelnici svih ovdašnjih općina.

"Prioritet nam je da u narednih 60 dana napravimo krov i onda slijedi rekonstrukcija od podrum, pa redom sva četiri kata", kazao je premijer, te dodao da je situacija mnogo ozbiljnija nego što izlgeda.

Po njegovim riječima, vještaci građevinske struke složili su se da treba otprilike 1 000 maraka po kvadratu, a izgorjela zgrada ima 10 000 kvadratnih metara, što je oko 11 miliona maraka, a samo će krov koštati 600 000 maraka.

Novinari su upoznati i s dosad prikupljenim donacijama u iznosu od 620 000 maraka, a danas se očekuju i sredstva Vlade Federacije BiH u iznosu od pola miliona maraka.

S predstavnicima UNDP-a danas je dogovoreno da se pripremi jedna donatorska konferencija kako bi se prikupila neophodna sredstva za sanaciju Bolnice.