Sarajevo
0

FOTO+VIDEO / "Lionsi" poklonili devet štapova udruženjima slijepih građana

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Povodom 14. oktobra, Svjetskog dana slijepih, u četvrtak su Lions klubovi Udruženju slijepih Kantona Sarajevo (KS) uručili donaciju od devet bijelih štapova.

Lions klubovi su dobrovoljnim prilozima osigurali kupovinu bijelih štapova za potrebe slijepih i slabovidnih osoba. Lions club International i Lionas zona BiH tradicionalno pomaže slabovidnim širom svijeta.

"Lions zona BiH ima u fokusu slijepe i slabovidne osobe, pored ostalih aktivnosti, ali smo za ovu priliku osigurali devet štapova za ovo udruženje", rekao je Mahir Hadžiahmetović, direktor Lions zona BiH.

Ova donacija predstavlja nastavak uspješne saradnje Lionsa BiH sa Udruženjem slijepih građana BiH.

"Bijeli štap je simbol i prepoznatljivost slijepih ljudi, to su njihove oči, vide onoliko koliko može dohvatiti bijeli štap. Ove socijalno-korisne aktivnosti su dobre i za društvo i za nas slijepe i za one koj to čine jer znaju da su uradili dobro", rekao je Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo.

Dodao je da u Bosni i Hercegovini za slijepe ljude nema razumijevanja, te da slijep čovjek nikada nije ravnopravan, niti u porodici, društvu, na ulici, poslu, školi, fakultetu, uvijek ima potrebu da oči zamijeni nekim drugim pomagalima ili vještinama kojima ih niko ne uči a niti im pomaže.