BiH
0

Lionsi centralne i istočne Evrope na konferenciji u Sarajevu

Klix.ba
Druga Međunarodna konferencija Lionsa centralne i istočne Evrope bit će održana 29. i 30. maja u Sarajevu.

Ova manifestacija se drugi put održava u Sarajevu u želji popularizacije lionizma.

Lions Club International Foundation je najveća i najznačajnija humanitarna organizacija na svijetu (LCIF je jedina NGO priznata od UN-a 1948. godine). Lionsi su ljudi koji svojim ugledom, statusom i čašću lobiraju zajedno za plemenite i humanitarne ciljeve. Ovaj susret je i znak podrške Zoni Lionsa Bosne i Hercegovine koja broji četiri kluba (tri iz Sarajeva i jedan iz Tuzle). Prva konferencija Lionsa CEE je održana u maju 2014. godine u vrijeme tragičnih poplava u Bosni Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji koje je LCIF podržao sa nekoliko veoma značajnih grantova.

U Bosni i Hercegovini uz pomoć LCIF-a, Lionsi BiH podijelili su pakete sa hranom (30. maja 2014.) za postradale u Željeznom Polju i okolnim selima, te Doboju, u vrijednosti od 10.000 američkih dolara. Nakon toga LCIF je dodijelio donaciju u vrijednosti od 50.000 USD poplavljenom Maglaju, te su Lionsi BiH predali medicinsku opremu pomenute vrijednosti Domu zdravlja Maglaj 18.10.2014. godine.

U znak podrške projektima obnove područja nastradalih u poplavama i ove godine će se visokim rukovodiocima LCIF iz Čikaga i rukovodstvima Lionsa iz gotovo cijele srednje i istočne Evrope pokazati novi projekti Lionsa iz Bosne i Hercegovine za pomoć područjima koja su stradala u poplavama (proljeće 2014. godine).

Od početka rata do danas Lions clubs International je širom Bosne i Hercegovine uložio više od devet miliona KM za nabavku neophodne medicinske opreme i raznih vrsta pomoći onima kojima je najpotrebnija.

Lionsi Bosne i Hercegovine će iskoristiti ovaj skup da dodatno promoviraju omasovljenje ove humanitarne organizacije na području Bosne i Hercegovine i da se još jednom predstave kao dobri domaćini što je najvećim djelom i uticalo na odluku LCIF da ponovo dođu sa konferencijom u Sarajevu.

Skupu će predsjedavati predsjednik LCIF iz Čikaga Joe Preston i njegovi najbliži saradnici što čini ovaj značajni skup iznimno važnim za budućnost lionizma u Bosni i Hercegovini. I ovogodišnji skup se održava pod sloganom Lionsa cijelog svijeta: "We serve. Mi pomažemo".

Vezani članci