Prijedlog uštede budžeta
0

Linearno smanjenje primanja svih budžetskih korisnika

FENA
Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH od poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH traži da se ne izjašnjavaju o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, obzirom da je krajnje nemoralno da teret recesije u Federaciji BiH nose samo civilni invalidi, saopćeno je iz ovog udruženja.

"Predlažemo im da se ušteda budžeta izvrši linearnim smanjenjem primanja svih budžetskih korisnika na svim nivoima vlasti ali i reformom administracije“, izjavio je predsjednik Udruženja Aziz Tafro.

Udruženje napominje da još nikad nije izvršena odluka Vlade FBiH da se sjedište Federalnog zavoda PIO preseli u Mostar.

Pored toga postoji mogućnost objedinjavanja Ministarstva rada i socijalne politike i Ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata. Na ovaj način objedinila bi se i nefunkcionalna kantonalna ministarstva i općinske službe od kojih invalidi svakako nemaju gotovo nikakvu korist.

Postoji i niz drugih mogućnosti uštede budžeta, pa i one koje treba postići rigoroznim antikorupcijskim mjerama. Ukoliko se Parlamet Federacije BiH ipak odluči da bez komada hljeba ostavi invalide od 60 do 80 posto invaliditeta mi najavljujemo dugotrajne proteste, saopćeno je iz Udruženja invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH.