Kakav će biti juni?
0

Lijepo vrijeme tek od vikenda

Piše: N. Jamaković
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
U narednih tri-četiri dana u BiH će se zadržati nestabilno, oblačno i prohladno vrijeme, s tim da će biti manje padavina nego posljednjeg dana maja, rekao je za Sarajevo-x.com Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

"Već za vikend bi trebalo doći do stabilizacije vremenskih prilika, posebno u nedjelju, nakon čega se može očekivati lijepo vrijeme. Juni će, inače, biti topliji od višegodišnjeg prosjeka, što će posebno doći do izražaja u drugoj polovini mjeseca. Također, količina padavina će biti niža ili u granicama prosjeka", rekao je Zulum.

Kad je riječ o gradovima, višegodišnji prosjek temperatura u junu po gradovima iznosi 16,9 stepeni u Sarajevu, 21,5 u Mostaru, 18, 9 u Banjoj Luci, te 17,7 u Tuzli.

Zanimljivo je da statistika pokazuje da je protekli mjesec, čiju je drugu polovinu obilježilo loše vrijeme, bio topliji i do jedan stepen od višegodišnjeg prosjeka.

"Sjetite se da je prvih 10-15 dana maja bilo lijepo vrijeme, posebno za prvomajske praznike. Ipak, u drugoj polovini zabilježeno je pogoršanje. Izrazito hladni dani, za to doba godine, bili su u Sarajevu gdje je najmanja temperatura zabilježena 18. maja, 5,6 stepeni. U Sarajevu je maksimalna temperatura u maju iznosila 28 stepeni, a zabilježena je 25. i 27. maja. Prosječna temperatura u glavnom gradu BiH iznosila je 14,7 stepeni", kaže Zulum.

On je dodao kako su u prošlom mjesecu padavine u BiH bile nešto veće ili u granicama višegodišnjeg prosjeka, ovisno o području.