BiH
0

Lijepi i tužni trenuci Zmajeva u fotomonografiji Marija Iličića "Put u Brazil"

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Put u Brazil" naziv je fotomonografije nogometne reprezentacije BiH autora Marija Iličića, fotoreportera koji je u posljednjih 15 godina pratio Zmajeve na mnogim utakmicama širom svijeta.

Monografiju na više od 260 stranica, bh. književnik i novinar Ahmed Burić opisao je kao historijski dokument.

"Radni naziv knjige je bio 'Od Marakane do Marakane' jer je prva utakmica sa kojom sam počeo knjigu je bila u Beogradu protiv Srbije. Onda objavimo knjigu, a sutradan na izvlačenju grupa Svjetskog prvenstva izvučemo Argentinu i prvu utakmicu na Marakani u Brazilu. Ko zna, možda ima simbolike u svemu tome", kaže autor monografije.

"Ovo je knjiga za one koji sanjaju. Kad vidite koliki je taj put da jedna reprezentacija postane nešto, shvatite koliko je entuzijazma, snova, krvi, zrnca i suza utkano u ovakvu jednu knjigu. Svaka fotografija na 265 stranica monografije priča svoju priču, od Istanbula, Beograda, Vogošće, Pariza, Grenobla, Hoffenheima, Lyona...", kaže Burić.

Osim onih lijepih stvari koje su se dešavale reprezentaciji i igračima, u fotomonografiji je prikazano i nekoliko ružnih trenutaka među kojima je i povreda Vedada Ibiševića zbog koje je pauzirao nekoliko mjeseci i zbog koje mu je karijera bila dovedena u pitanje.

"U tim fotografijama je puno ljubavi i čini mi se da je to jedna od najvećih vrijednosti ove knjige. Kad pogledate to onda shvatite da je dobro što postoji neko ko bilježi te naše snove", kazao je Burić.

Izdavač fotomonografije koja je rađena na bosanskom i engleskom jeziku je Udruženje za razvoj društva "Kap", a iza dizajna stoji agencija Propaganda. Do 1. januara 2014. godine, promotivna cijena monografije iznosit će 70 KM.

Dio sredstava od prodaje knjige će biti izdvojen za finansiranje mjesečnih treninga za talentovanu djecu u stanju socijalne potrebe.