BiH
31

Lijanovići, Bahilj i Galić pušteni na slobodu

Piše: M. Nukić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Apelacijsko vijeće Suda BiH uvažilo je žalbe advokata i ukinulo pritvor braći Lijanović - Jerku, Jozi i Slavi, te Miloradu Bahilju i Mirku Galiću, uhapšenima u akciji "Meso" 10. septembra, potvrdila je za Klix.ba advokatica braće Lijanović Nada Dalipagić.

"Rješenje je doneseno danas. U toku je sređivanje dokumentacije nakon čega će biti pušteni, a to znači da će se braniti sa slobode", rekla je Dalipagić za naš portal.

Nakon isteka jednomjesečnog pritvora, Sud BiH je na prijedlog Tužiteljstva BiH, produžio pritvor uhapšenima za još dva mjeseca.

Međutim, advokati su se žalili na ovakvu odluku smatrajući je neprimjerenom, jer osumnjičene osobe ni na koji način ne bi mogle boravkom na slobodi ometati dalji tok postupka, počiniti novo krivično djelo ili napustiti BiH.

U akciji "Meso" koja je provedena 10. septembra uhapšeni su i Mladen Ivanković Lijanović, te Mirjana Šakota, Željko Mikulić, Dražen Kvesić i Zdravko Ivanković koji su ranije pušteni na slobodu.

Tužilaštvo BiH uhapšene u ovoj akciji sumnjiči za organizirani kriminal, utaju poreza i pranje novca, čime su budžet BiH oštetili za 11,6 miliona KM.

Porezne utaje su navodno počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.

U okviru akcije, izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumentacije i dokaznih materijala iz poduzeća: "Lijanovići" d.o.o. Široki Brijeg "Kora- fin" doo Široki Brijeg "Velmos Company" d.d. Mostar.