BiH
0

Lijanović za danas zakazao novi nastavak sjednice Vlade FBiH

SRNA
Jerko Ivanković Lijanović
Jerko Ivanković Lijanović
Potpredsjednik Vlade Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović zakazao je za danas nastavak sjednice Vlade, nakon što na dva prethodna zasjedanja nisu prisustvovali ministri iz SDP-a i premijer FBiH Nermin Nikšić.

Nikšić i potpredsjednici federalne vlade Lijanović i Desnica Radivojević trebali bi danas u prijepodnevnim časovima održati poseban sastanak na kojem će razgovarati o metodama zajedničkog rada radi obezbjeđenja funkcionisanja organa vlasti.

Radivojević je rekao Srni da očekuje da na ovom sastanku bude postignut dogovor oko dnevnog reda sjednice, konstatujući da nema smisla dalje raditi bez prisustva ministara iz SDP-a.

Lijanović je na posljednjem zasjedanju Vlade 4. aprila pozvao Nikšića i ministre iz SDP-a da u ponedjeljak, 8. aprila, prisustvuju novom nastavku sjednice Vlade i da se ponašaju u skladu sa Ustavom i Zakonom o radu Vlade.

Lijanović je tada potpisao odluku o izmjeni Poslovnika o radu Vlade, čije je usvajanje bez saglasnosti ministara SDP-a, bilo direktan povod da oni, zajedno sa premijerom Nikšićem, 19. marta napuste sjednicu Vlade.

Nikšić je nakon toga najavio da više neće sazivati sjednice Vlade dok Ustavni sud FBiH ne donese odluku u sporu u vezi sa Poslovnikom o radu federalne vlade, koji je prema njegovom mišljenju, sada potpuno protivzakonit i protivustavan.

Savez poljoprivrednih udruženja Federacije BiH najavio je za 11. april radikalne mjere, ukoliko Vlada FBiH do ponedjeljka ne pošalje na objavu u Službeni list Program podsticaja poljoprivredi za ovu godinu koji je usvojila sredinom marta.

Prema riječima predsjednika Saveza Avde Muslimovića, radikalne mjere su obustavljanje rada Vlade FBiH, zahtjev da Vlada podnese ostavku i da predsjednik FBiH Živko Budimir raspiše prijevremene izbore, kao i održavanje protesta pred zgradom Vlade 11. aprila u Sarajevu, s ciljem onemogućavanja njenog rada, te blokada putnih komunikacija u svim pravcima i u svim kantonima, gdje je to moguće.