BiH
0

Lijanović - Rehn: Do zastoja u reformi policije došlo jer tražite da vodeće stranke slažu svoje birače

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vaši predstavnici traže da moje kolege iz Federacije BiH i njihovi predsjednici, ili kolege iz Republike Srpske i njihovi predsjednici slažu svoje birače, tj. da odustanu od onoga na čemu su dobili podršku birača, što nije u redu da se od njih traži.

Ovim riječima se predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović obratio danas, uime predstavnika Narodnog kluba, komesaru EU za proširenje Olliju Rehnu na sjednici Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, čija je tema bila «Intenziviranje reformskih procesa u kontekstu evropskih integracija».

"Da li je moguće, upitao je Lijanović Rehna, da interese EU i BiH dogovaramo prije izbora - da bi nam birači potvrdili na izborima to što želimo napraviti - kako ne bismo dolazili u situaciju da vaši predstavnici traže da dio političara u BiH mora lagati svoje birače».

Lijanović je objasnio kako su predstavnici vladajuće većine u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz stranaka iz FBiH i njihovi predsjednici obećali biračima da će reformom policije biti ukinuta policija Republike Srpske, a predsjednici iz drugih stranaka iz Republike Srpske su obećali da će reformom policije ostati policija Republike Srpske. Samim tim, kazao je, logično da je došlo do zastoja u reformi policije.

Posjeta Ollija Rehna se, saopćio je Narodni klub u Predstavničkom domu PSBiH, dešava u vrijeme kada se BiH našla u nezavidnoj poziciji zbog zastoja u reformskim procesima. Očekivalo se da će prije ove posjete doći do reforme policije čime bi bili stvoreni uvjeti za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i time uvjeti za njegovo potpisivanje u drugoj polovini ove godine.