BiH
0

Lijanović: Ne podržavamo najavljeno povećanje stope poreza na dohodak

FENA
Dopredsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Jerko Ivanković Lijanović izjavio je danas da njegova stranka apsolutno ne podržava najave iz novog vladinog saziva o povećanju stope poreza na dohodak u Federaciji BiH.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"To je neprihvatljivo pa ni za plaće veće od 800 KM", kazao je Lijanović na pres-konferenciji.

Što se tiče najava o opterećenju toplog obroka, prijevoza i regresa, to bi išlo u dobrom smjeru, ali samo na način da plaće budu rasterećene u proizvodnom sektoru, smatra.

Ukidanje opterećenja na plaću u tom sektoru i ostavljanje samo jedan posto obaveza za zdravstvene fondove, Narodna stranka "Radom za boljitak" predlagala je bezuspješno njenim svojevremenim izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, rekao je Lijanović, a to i sada smatra najboljim rješenjem.

Stanje u poljoprivredi u FBiH ocjenjuje veoma lošim jer je više od 50 miliona KM neizmirenih obaveza poljoprivrednicima ostalo iz 2013. godine, za šta okrivljuje bivšeg federalnog ministra finansija Antu Krajinu.

Novu ministricu finansija Jelku Milićević Lijanović poziva da prodaja trezorskih zapisa i obveznica bude praksa u prvoj polovini godine da bi poljoprivrednici dobijali na vrijeme novac za poticaje.

Lijanović je pozvao novu Vladu da hitno zaustavi pad prodajnih cijena mlijeka na kojem insistiraju prerađivači, a uskraćeni ostaju proizvođači.

Nada se, kako je rekao, da program za poticaje poljoprivredi neće predviđati umanjenje ovih davanja.