BiH
11

Lijanović: Moramo zadržati otkupne cijene i viškove mlijeka izvesti na druga tržišta

FENA
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović izjavio je danas nakon sastanka o stanju i problemima u sektoru mljekarstva u BiH održanog u Sarajevu da BiH ima prirodno bogatu zemlju i jako vrijedne ljude, u kojoj prednjače proizvođači i prerađivači mlijeka, za šta su potvrda jučerašnje tri zlatne medalje koje su na izložbi sira u Austriji dobili upravo bosanski sirevi.

"Danas smo ponovno potvrdili da nam nedostaju ključne stvari za uspješnu proizvodnju u poljoprivredi, a to je da nemamo izvoz proizvoda životinjskog porijekla u Evropsku uniju, da nemamo sistem plaćanja koji osigurava da poljoprivredni proizvođači iz evropskih fondova mogu dobiti dodatna sredstva i da iz entitetskih proračuna nema dovoljno sredstava za podršku naših proizvođača", rekao je Ivanković Lijanović.

Istakao je da je on apelirao da se bh. vlasti na državnoj razini žurno angažiraju po pitanju rješavanja njihove nadležnosti kako bi što prije riješili i izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU, te dodao da je BiH izgubila izvoz od skoro 50 miliona litara mlijeka koje se izvozilo u Hrvatsku do prije godinu dana, zbog čega proizvođači imaju poteškoće kojim svjedočimo posljednjih dana.

"Ove godine smo izgubili i 50 miliona KM poticaja poljoprivrednim proizvođačima iz EU fondova zato što nemamo sistem plaćanja. Ono za šta ću se ja založiti u narednom periodu jeste da na nivou federalnih institucija pokušamo osigurati dodatna sredstva i potaknemo proizvođače orijentirane izvozu, kako bismo trenutno zadržali otkupne cijene proizvođača i viškove mlijeka koje imamo izvezli na neka druga tržišta", rekao je Ivanković Lijanović, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.