Centralna izborna komisija
0

Lidija Korać se ne može kandidirati 4 godine

FENA
Lidija Korać
Lidija Korać
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je danas u Sarajevu, u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka, a na osnovu izvještaja o izvršenoj reviziji finansijskog izvještaja za 2007., političkoj stranci HSS-NHI izrekla novčanu sankciju od 11.700 KM.

Naime, HSS-NHI primio je nenovčane donacije od pravnih i fizičkih osoba u vidu robe i usluga u iznosu od 40.565 KM, za koje u svojoj dokumentaciji nema račune za pružene usluge i primljenu robu, čime je prekršo odredbe Zakona o finansiranju političkih stranaka, zbog čega mu je izrečena kazna od hiljadu KM, saopćio je Ured za informiranje Centralne izborne komisije BiH.

Osim toga ova stranka primala je zabranjene priloge od državnih, entitetskih, općinskih organa i organa Brčko Distrikta u iznosu od 10.400 KM, čime je prekršila isti zakon, zbog čega joj se izrečena novčana kazna od 10.500 KM.

Centralna izborna komisija BiH kaznila je HSS-NHI i s 200 KM jer nije pravilno popunio finansijski izvještaj, čime je prekršio Zakon o finansiranju političkih stranaka i Pravilnik o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka.

Centralna izborna komisija BiH je danas, rješavajući u predmetima iz oblasti sukoba interesa, donijela odluku kojom je Lidiju Korać kaznila s 3.000 KM, ali joj istovremeno izrekla kaznu nepodobnosti za kandidiranje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine.

Naime Lidija Korać od 3. decembra 2008. obavlja funkciju vijećnika u Općinskom vijeću Centar Sarajevo, a od 29. januara 2009. obavlja funkciju vijećnika u Gradskom vijeću Grada Sarajeva i istovremeno obavlja funkciju direktora "Oslobođenja", koje je sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje s organima koji se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou vlasti.