BiH
0

Liderima stranaka Fule najavio jače prisustvo Evropske komisije u BiH

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Komesar Evropske komisije za proširenje Štefan Fule razgovarao je u Sarajevu s bh. liderima Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatkom Lagumdžijom, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem koji su, nakon odvojenih susreta, u izjavi za novinare, izrazili zadovoljstvo tokom razgovora.

Lagumdžija je izrazio optimizam nakon tog susreta, te je kazao da je i Fule također zadovoljan pozitivnom klimom koja se, kako je Lagumdžija kazao, stvara u posljednjem periodu u BiH.

Tihić je, nakon sastanka, kazao da je Fulea informirao o zabrinutosti "zbog pokušaja da se ponište neke reforme koje smo dosad proveli".

"Posebno sam ukazao na probleme vezane za izborni proces u Srebrenici, pokušaj policije, tužilaštva, političara da vršenjem pritiska ponište izborne rezultate u Srebrenici", kazao je on.

Tihić kaže da je zadovoljan time što je Fule rekao da je Evropska komisija sad ovdje mnogo jače prisutna i da će prati sve procese koji se tiču evropskog puta i svega onoga što je ranije urađeno i što se planira uraditi ubuduće.

U susretu je, kaže, jutros bilo riječi i provođenju presude Sejdić i Finci. On smatra da pitanje ravnopravnosti naroda, ne samo Hrvata, nego i Bošnjaka i Srba treba odvojeno rješavati od provođenja presude Sejdić i Finci.

"Mnogo jednostavnije i brže bismo mogli tu presudu provesti ako pitanje ravnopravnosti ostavimo za kasnije", kaže Tihić.

Precizirao je da je Fule kazao da "oni ostaju kod svih onih reformi koje su provedene, te da će to pažljivo pratiti".

Čović ističe da je Fulea informirao o tome što je rađeno u posljednjih mjesec dana, "te zatražio da nam da tri mjeseca odnosno da bi mi do kraja trećeg mjeseca u Parlamentu završili sve što smo obećali u Mapi puta kad smo bili u Briselu".

"Uvjeren sam da je to dovoljno vremena da riješimo pitanje presude suda u Strazburu, ali i mnogo druga pitanja. Insistirao sam na tome da je evropski put nešto što nudi optimizam i da se svi moramo više okrenuti razgovorima s EU i traženju rješenja", kazao je.

I Čović je u izjavi za novinare izrazio zadovoljstvo tokom razgovora, te ističe da je Fule dobro upućen u dešavanja u BiH, "naše manevre političke, zna nas dosta dobro".

"Želi biti prijatelj BiH i uvjeren sam da ćemo takvu poruku i dobiti nakon današnjih sastanaka. Recimo da je to okvir, kraj trećeg mjeseca, da bi mi morali u Parlamentu završiti priču oko presude, ekonomska i mnoga druga pitanja koja smo stavili sami sebi na dnevni red. Bez toga, bojim se, da ćemo biti u zamci rješavanja naših sporova", kaže on.

Za vrijeme ove posjete BiH, Fule je sinoć u Istočnom Sarajevu, imao susret sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.