BiH
97

Lideri "stabilne koalicije" u FBiH tokom 2016. održali 17 kriznih sastanaka

Piše: S. Hambo
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZ) i Fahrudin Radončić (SBB), lideri vladajuće koalicije u FBiH, tokom 2016. godine održali su 17 zvaničnih, ali i nezvaničnih sastanaka pokušavajući riješiti probleme koji koče nesmetan rad koalicije. I nakon 11 mjeseci dogovaranja, koalicioni parneri su saglasni da je i dalje potrebno razgovarati, iako Parlament FBiH radi samo za svoje potrebe, a izgradnja autoputa je već dvije godine u zastoju.

Nekada više, a nekada manje optimistični, koalicioni partneri u FBiH već 11 mjeseci neumorno održavaju sastanke i pokušavaju dogovoriti nesmetan rad koalicije. "Poteškoće" u međusobnim odnosima vladajućih stranaka u FBiH povremeno su bile neslaganja o donošenju određenih zakona, hapšenje Fahrudina Radončića, usvajanje mehanizma koordinacije, izbori u Mostaru i drugi problemi.

Bošnjačka koalicija između SDA i SBB-a dogovorena je u oktobru 2015. godine i od tada zajedno sa HDZ-om čine rekonstruisanu vlast u FBiH. Nakon hapšenja Bakira Dautbašića, kadra SBB-a, u januaru 2016. godine počeli su prvi testovi opstojnosti koalicije, a Bakir Izetbegović je tada naglašavao kako će unatoč "podmetanjima" koalicija SDA-SBB opstati.

Slične stavove lideri stranaka zadržali su i nakon hapšenja Fahrudina Radončića. Tada je naglašavano kako je glavni cilj koalicije u saradnji s HDZ-om rješavanje nagomilanih problema u FBiH i pokretanje infrastrukturnih projekata.

Već krajem februara kreću prvi sastanci čelnih ljudi SDA, SBB-a i HDZ-a, na kojima se iskazuje zabrinutost zbog problema koji koče normalno funkcioniranje vlasti u FBiH.

26. februar - Dragan Čović i Fahrudin Radončić razgovarali o stanju koalicije

28. mart - Održan sastanak Izetbegovića i Čovića na kojem je konstatovano da koalicioni partneri presporo rade, presporo se dogovaraju te da su nužne hitne promjene. Tada su poručili da je postignuta saglasnost da se nastavi intenzivno raditi na poboljšanju funkcionisanja koalicije. Tom sastanku prisustvovao je i predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je kazao kako postoje nerazumijevanja, ali da su na tragu da se sva sporna pitanja riješe.

21. april - O funkcionisanju koalicije u FBiH lideri SDA i HDZ-a su razgovarali i u aprilu, a glavna tema tog, također neuspješnog sastanka bili su izbori u Mostaru koji, podsjetimo, u gradu na Neretvi nisu održani ove godine, imenovanja u javna preduzeća, izmjene Zakona o igrama na sreću...

Tada je također konstatovano da postoji zastoj u radu, kako izvršne vlasti, tako i u radu Parlamenta FBiH.

2. juni - Nakon određene pauze sastanku lidera koalicije u FBiH od juna aktivnije je počeo prisustvovati i Fahrudin Radončić. Na sastanku koji je održan u Predsjedništvu BiH tada je razgovarano, kao i obično, o zastoju u funkcioniranju koalicije, spornim imenovanjima u određena javna preduzeća i pokretanju infrastrukturnih projekata.

Lideri vladajućih stranaka u FBiH nekoliko puta su imenovali određene kadrove u preduzeće Autoceste FBiH, a posljednja izmjena u tom preduzeću dogodila se prošle sedmice, kada je v. d. direktora Đenana Salčina zamijenio još jedan v. d. direktora Adnan Terzić.

Podsjetimo, već dvije godine u FBiH nijedan metar autoputa nije pušten u promet.

7. juni - Čović, Izetbegović i Radončić ponovo su razgovarali o izborima u Mostaru, kada su bezuspješno pokušavali dogovoriti svima prihvatljivo rješenje.

23. juni - Još jednom su razgovarali Radončić i Čović, kada su naglasili da je za evropski put BiH nužan kompromis. Iznova je potvrđeno čvrsto političko partnerstvo i predanost nastavku provedbi reformi koje unapređuju euroatlantske perspektive BiH.

21. juli - Nesuglasice koalicionih partnera o izborima u Mostaru pokušala je riješiti posredovanjem i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack. Bio je to jedan od posljednjih pokušaja da se dogovori održavanje izbora u Mostaru.

Već krajem juna počela su odgađanja sjednica u Parlamentu FBiH i međusobne optužbe zastupnika SDA i HDZ-a za preglasavanje, a ključni problem bilo je pitanje Zakona o igrama na sreću.

2. august - U kafani kod Konjica bio je zakazan sastanak delegacija SDA i HDZ-a, ali do sastanka nije došlo jer se čelnici HDZ-a nisu pojavili.

15. august - Čović i Radončić razgovarali su o načinu dogovaranja stranačkih lidera, nakon kritika da se državne stvari dogovaraju u kafanama.

23. august - Lideri SDA, HDZ-a i SBB-a sastali su se u Sarajevu i još jednom detektirali ključne probleme u koaliciji, uz poruku da su opredijeljeni za izlazak iz krize. Kazali su kako su otvoreno poručili jedni drugima šta zamjeraju, ali da moraju djelovati kao partneri.

6. septembar - Gotovo identičan sastanak lidera održan je i u septembru, kojem su prisustvovale i šire stranačke delegacije. Tada je ponovo razgovarano o svim veliki projektima koji su planirani, ali su u zastoju, o imenovanjima, ali i o radu Parlamenta FBiH.

7. septembar - Isti akteri već sutradan su održali novi sastanak i razgovarali o funkcionisanju vlasti na državnom nivou.

15. septembar - Stranački lideri razgovarali su o putnoj infrastrukturi i izgradnji autoputa. Tada su optimistično poručili da će za 5 ili 6 godina završiti glavninu Koridora 5C. Poručili su da će BiH postati veliko gradilište.

11. oktobar - Održan novi sastanak lidera, kada su kazali kako je sporan način koaliranja i kako se mora mnogo brže raditi.

3. novembar - Lideri koalicije u FBiH i predstavnici Saveza za promjene razgovarali o koaliciji na državnom nivou.

22. novembar - Održan novi sastanak Čovića, Radončića i Izetbegovića, gdje su još jednom detektirani ključni problemi.

24. novembar - Lideri poručili kako su se dogovorili o povećanju akciza.

28. novembar - Razgovarano je o svim aktuelnim problemima kao i tokom cijele 2016. godine, uz dogovor o akcizama, graničnom prijelazu kod Bratunca i drugim aktuelnim pitanjima. Lideri su se još jednom usaglasili da je nužno da vlast mora konačno funkcionisati.