BiH
0

Lideri političkih stranaka očekuju dogovor o ključnim pitanjima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lideri šest političkih stranka u BiH izrazili su očekivanje da će na današnjem sastanku u Laktašima postići dogovor o ključnim pitanjima neophodnim za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU i dogovor o formiranju Vijeća ministara, koje, smatraju, treba ostati u istom sastavu.

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić kaže da će se danas razgovarati o reformi policije u BiH jer je to obaveza proistekla iz Mostarske deklaracije, a što je i uvjet za potpisivanje Sporazuma s EU.

"S tim u vezi moj kabinet je pripremio pet nacrta zakona, od kojih su dva već uručena svim sudionicima sastanka i odnose se na direkciju za međunarodnu saradnju i na nezavisne nadzorne organe. Preostala tri nacrta će biti danas uručena, a odnose se na institut za forenziku, na ustanovu za obučavanje kadrova i na agenciju za policijsku podršku“, pojasnio je Silajdžić.

Kazao je da bi bilo dobro da se svi ovi nacrti zakona što prije nađu u parlamentarnoj proceduri, a usto je izrazio i uvjerenje da će se danas utvrditi sva načela vezana za mandatara Vijeća ministara BiH.

Kada je u pitanju SBiH, naveo je, u tom tijelu zadržat će se isti kadrovi.

Lider SDA Sulejman Tihić kazao je prije početka sastanka da je ključno pitanje ustavne reforme i mandatar za predsjedavajućeg i sastav novog Vijeća ministara BiH.

Tihić je ponovio da je stav njegove stranke o ustavnim reformama jasan i poznat odranije, a spremni su za kompromis.

"Naš stav je BiH kao decentralizirana mutietničkih regija“, kazao je lider SDA.

Saglasan je sa stavom da treba ostati postojeće Vijeće ministara u istom sastavu, jer ga, nakon godinu dana, ne bi bilo dobro mijenjati.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić očekuje da se na današnjem sastanku završi dogovor o konstituiranju Vijeća ministara BiH te da čuju stavove mandatara Nikole Špirića o budućem radu tog tijela.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je pred početak sastanka da će razgovarati o terminima konstituiranja Vijeća ministara i Akcionom planu u vezi s provođenjem Mostarske deklaracije.

Dragan Čović, lider HDZ-a, naveo je prije početka sastanka da očekuje da se danas prije svega postigne dogovor o načelima Ustava BiH, ali i o implementaciji svega onoga „što se dogovaralo posljednjih dana kako bi se riješila kriza u BiH“.

On je kazao da osjeća da su svi sudionici sastanka spremni da naprave iskorak kako bi se do 30. juna naredne godine završile sve reforme, kada prestaje mandat visokog predstavnika.

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić ističe da će biti riječi o ispunjavanju uvjeta za potpisivanje Sporazuma BiH s EU te da se otvore razgovori o Ustavu, a pojasnio je da njegova stranka ostaje na ranije utvrđenim principima federalnog ustrojstva naše zemlje u kojima će prava konstitutivnih naroda biti riješena.

Ljubić je dodao da treba da se nastavi kontinuitet dosadašnjeg Vijeća ministara na osnovu postojeće parlamentarne većine koja je, tvrdi, pokazala sposobnost da rješava krizne situacije.

O personalnim rješenjima u tom tijelu, naveo je, odlučit će stranke koje čine parlamentarnu većinu.

Sastanku prisustvuje i Nikola Špirić.

Sastanak se održava u hotelu "Kaldera“ u Laktašima.