BiH
32

Lideri političkih stranaka iz BiH na "radnoj večeri" u Briselu

FENA
Lideri političkih stranaka iz BiH večeras u Briselu imaju "radnu večeru" u sklopu priprema za sutrašnji sastanak, na kojem će pokušati da postignu dogovor o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci".

"U zgradi Evropske komisije u Briselu započet će sastanak federalnih političkih lidera i to, kako naglašavaju iz Evropske komisije, sastanak koji nije organizovala niti će ga voditi Evropska komisija i njen Komesarijat za proširenje", rekao je u večerašnjem javljanju za Dnevnik BHT-a dopisnik iz Brisela Elvir Bucalo.

Istakao je da se očekuje "da bh. lideri ispune ono što su prošle sedmice na istom mjestu i potpisali i da sutra ujutru dođu sa gotovim rješenjem za slučaj "Sejdić-Finci" i mehanizam koordinacije unutar BiH kada je riječ o komunikaciji sa zvaničnim Briselom".

"Nadam se da će sutra tokom nastavka trećeg kruga dijaloga visokog nivoa biti konačno postignut sporazum zato što su lideri odlazeći prošle sedmice iz Brisela potpisali sporazum o principima rješavanja slučaja "Sejdić-Finci" i mehanizma koordinacije", rekao je Peter Stano, glasnogovornik evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea.

Nakon večerašnjih razgovora, lideri političkih stranaka iz BiH sastat će se i u četvtrak ujutro, a očekuje se da tom sastanku prisustvuje i Füle.