BiH
0

Lideri političkih partija nastavili razgovore o reformi policije

FENA
Lideri političkih partija koje su zastupljene u državnom parlamentu nastavili su danas poslijepodne u Sarajevu razgovore o reformi policije kojima prisustvuju i predstavnici međunarodne zajednice.

Razgovore je sazvao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić koji je novinarima prije početka kazao da će tokom današnjih razgovora zadržati ulogu moderatora. On očekuje da će razgovori lidera političkih partija biti konstruktivni u cilju iznalaženja rješenja, te da je to najbolji odgovor na izazove koji BiH čekaju pred zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je ponovio stav da je policija RS-a minimum za bilo kakav dogovor. On očekuje da se, kako je rekao, shvati realnost u BiH i dogovori koncept u kojem je RS prihvatila nekoliko bitnih promjena postojećeg stanja

Haris Silajdžić, lider Stranke za BiH, istaknuo je da reforma podrazumijeva promjene, te da ta stranka neće dozvoliti da postojeće stanje ostane isto.

Dragan Čović iz HDZ-a je izrazio optimizam u pogledu današnjeg dogovora. Današnje rješenje, kaže on, treba omogućiti da naša policija bude efikasnija i učinkovitija u BiH, a konačno rješenje ustroja policije treba pratiti ustroj države.

Da li će svi biti zadovoljni dogovorom, to je, kako je kazao, nešto drugo, ali mislim da je nužno zbog BiH da danas imamo konačno rješenje kako bi naredni sastanci, u vezi s BiH u Briselu, šire otvorili vrata kad su u pitanju evropske integracije.

Šefik Džaferović iz SDA očekuje da će danas sve političke partije imati dovoljno odgovornosti za evropsku budućnost BiH.

Dogovor o reformi policije, u skladu s tri evropska principa, jedan je od ključnih uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.