BiH
0

Lideri osam bh. stranaka nisu postigli dogovor o budućem ustavnom uređenju zemlje

FTV/Sarajevo-X
Lideri osam vodećih stranaka u BiH na posljednjoj rundi pregovora, koji su prekinuti rano jutros, nisu postigli dogovor o budućem ustavnom uređenju zemlje. Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da ništa nije dogovoreno, sve je ostalo nedefinirano, neodređeno.

Dodao da nije postignut sporazum o glavnim pitanjima ovoga procesa. Prema nezvaničnim saznanjima, predstavnici međunarodne zajednice, koji imaju ulogu moderatora u pregovorima, pojačali su noćas pritisak na predsjednike SDA,SDS-a i SNSD-a radi postizanja kompromisa.

Ključna pitanja o kojima su u posljednjoj rundi vođeni razgovori bila su način izbora, mandat i odlučivanje u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, kao i način glasovanja u Zastupničkom domu državnoga parlamenta.

Cilj međunarodnih medijatora, posebno američkog ambasadora Daglasa Meklhejnija, bio je da Čavića i Dodika uvjere da odustanu od principa rotacije članova Predsjedništva na funkciji predsjednika, dok su od Tihića tražili da povuče zahtjev za ukidanje entitetskoga načina glasovanja u Zastupničkome domu.