BiH
410

Lideri opozicije održali sastanak: Nećemo pristati na usvajanje neusaglašenog Zakona o radu

Piše: E. F.
Sastanak održan u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Lideri opozicionih stranaka u Federaciji BiH Fahrudin Radončić (SBB BiH), Željko Komšić (DF) te Nermin Nikšić (SDP) održali su danas sastanak u Sarajevu na kojem su razgovarali o izuzetno teškoj situaciji u našoj zemlji.

Kako su istakli nije razgovarano o bilo kakvim koalicijama niti isključivanjima bilo koga iz vlasti.

"Radi se o neformalnim razgovorima jer smo željeli razmotriti kuda ova zemlja ide i imali smo tim povodom prijateljski neformalni razgovor. Razgovarali smo o tome kako da se napravi jedan reformski program u interesu građana neovisno o tome ko je na vlasti i ko je u opoziciji", kazao je Radončić nakon sastanka.

Istakao je da sve što dolazi od SDA, SBB neće podržati. Posebno se to odnosi na usvajanje zakonskih rješenja u Parlamentu FBiH.

"Niko nas ne može plašiti reformskim agendama na način da se donese Zakon o radu koji prije nije analiziran, usaglašen i slično. Niko nas neće ucjenjivati da prihvatamo ad hoc stvari koje dolaze, prema mom mišljenju, od jednog veoma nekompetentnog premijera", istakao je Radončić.

Kada je u pitanju okupljanje nove parlamentarne većine na čemu intenzivno radi SDA, nakon što je DF izašla iz vlasti, Radončić je istakao da SDA ima legitimno pravo da formira vlast kao izborni pobjednik.

Komšić je naglasio da današnji sastanak nije imao za cilj sklanjati sa vlasti nekoga ko ima izborni legitimitet.

"Međutim, SDA nas ne može natjerati da se slažemo sa njima i svim onim što oni rade", pojasnio je Komšić te dodao kako se to posebno odnosi na Zakon o radu te da SDA ne može očekivati da se ovakvo zakonsko rješenje usvoji bez usaglašavanja sa sindikatom.

Istakao je Komšić kako SDA treba dopustiti da formira većinu, ali stabilnu, a ukoliko se pokaže da to nije u stanju, onda postoje mehanizmi kojima se i to pitanje može riješiti.

Nermin Nikšić je u ime SDP-a kazao kako ova politička opcija želi doprinijeti stabilizaciji u zemlji u onoj mjeri u kojoj je to moguće.

"Želimo i jasno reći da kod nas ne postoji strah zbog kojega bismo glasali za neko zakonsko rješenje koje nije kvalitetno i u interesu građana. Primjera radi, govorimo o Zakonu o radu koji je usaglašavan i koji se danas stavlja na sjednicu Vlade FBiH, a da prethodno nije utanačen sa jednim od ekonomsko-socijalnih partnera, odnosno sindikatom koji je isključen sa posljednje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća. Nema naznake o sjednici Parlamenta FBiH, a predviđa se usvajanje ovog zakona do kraja jula. Vlada gura glavu u pijesak i sakriva se od odgovornosti i mi želimo na to ukazati", kazao je Nikšić.

Istakao je da se ovakva vlast neće podržati te da će, ukoliko dođe do pokretanja inicijative o izglasavanju nepovjerenja Vladi, istu podržati. Eventualno pokretanje ovakve inicijative podržat će, kako su danas istakli njihovi lideri, i SBB i DF.